Все още вървят проверките, за да се види какво точно

...
Все още вървят проверките, за да се види какво точно
Коментари Харесай

75% от петрола в Лукойл Нефтохим още е руски

Все още вървят инспекциите, с цел да се види какво тъкмо и по какъв начин се е случвало към заплащането на България за съветския нефт. Това съобщи пред bTV министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

" Когато имаме отвесно интегрирани компании, каквато е " Лукойл ", които управляват цялата верига на доставки, можем да имаме по този начин нареченото трансферно ценообразуване, което е кардинален проблем в подобен вид оператори ", изясни той.

Богданов уточни, че най-важното сега е да се подсигуряват цените на горивата в страната. По думите му те се следят всекидневно, като цената на дизела у нас е на най-хубавата в Европейски Съюз, а бензинът е на второ място.

" Има трансферно ценообразуване на равнище рафинерия и на равнище бизнес. В момента текат инспекции. Ако има търговски нарушавания, икономическият оператор би трябвало да си понесе следствията ", означи икономическият министър.

Той сподели още, че за отпадането на дерогацията за импорт на нефт от Русия има една единствена причина - България да се освободи от зависимостта, в която е в последните 15 години. " Ние трябваше да използваме интервала на дерогацията, с цел да изградим потенциал и да позволим рафинерията да работи, и то на оптимален потенциал, и да имаме горива на положителни цени. Каква работа е свършена през тази година, е под въпрос ", съобщи Богдан Богданов. По думите му през последните 4 месеца се е работело интензивно.

" И все още се внася съветски нефт, само че точните цени се виждат след това, откакто имаме и съответните данни от организация " Митници " и от Национална агенция за приходите. Руският нефт сега е към 75% ", означи Богданов като добави, че се чакат към 400 млн. лв. от налози.

Според него България е готова от позиция на специалисти, проект и график и разтърсвания не се чакат.

Във връзка с Бюджет 2024 икономическият министър разяснява: " Смятаме, че това е един от най-хубавите бюджети, които е юридически през последните години - от позиция на вложения и растеж на стопанската система ни. "

За корпоративния налог от 15% Богданов уточни, че той се вкарва не от България, а от Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР