Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният

...
Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова с важни новини: Задава се краят на COVID, до месец леко протичащият Омикрон може да стане доминиращ у нас

" Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни заболявания обаче работи интензивно в тази посока ". Това изясни шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пред Нова телевизия. „ Този развой изисква време, до момента в който лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно огромно секвениране, чиито резултати се чакат до седмица”, добави Христова.

Тя уточни, че съгласно напътствията на Европейския център за надзор на заболяванията 5-10% от позитивните проби би трябвало да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%. „ Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива измененията в S-гена. Така че вършим и един прелиминарен скрининг”, посочи проф. Христова.
свързани новини3517на 03.12.2021
Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя съобщи, че в границите на месец новият вид може да се трансформира в преобладаващ в България. „ За Омикрон знаем, че има един огромен букет разновидности. Голяма част от тях са нови за ковид, само че са общи с вируси, които предизвикват остри респираторни болести. Данните все още са, че протича по-леко”, добави шефът на НЦЗПБ.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР