Все още в България няма регистриран случай на Омикрон, каза

...
Все още в България няма регистриран случай на Омикрон, каза
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: В България още няма регистриран случай на Омикрон


Все още в България няма регистриран случай на Омикрон, сподели пред Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Тя уточни, че съгласно напътствията на Европейския център за надзор на заболяванията сред 5 и 10% от позитивните проби би трябвало да бъдат изследвани за вероятни разновидности. У нас се изследват в допълнение 10 на 100 от позитивните резултати.

„ В момента сме почнали едно огромно секвениране. Очакваме резултатите до седмица, само че в случай че се открие нещо, то ще е най-малко 2-3 седмици обратно. Това са няколкостотин проби на седмица – 700-800-900, и да, ще го хванем. Освен това въведохме и рекомендацията на Европейския център този тест, който открива измененията в S гена, тъй че вършим и един прелиминарен скрининг. Ще забележим “, сподели тя.

Според проф. Ива Христова новият вид на короновируса Омикрон до месец може да стане преобладаващ у нас. Ако се допусне разпространяването на Омикрон в България, страната ни ще влезе в идната вълна и е допустимо да обхване доста по-голям брой хора, предизвести проф. Христова.

По думите ѝ не може да се чака всеобщо заболяване от менингит. Случаят с децата, инфектирани с бактериален менингит в столичната 37-ма детска градина „ Вълшебство “, при който едно от децата умря, е непостоянен случай, сподели проф. Ива Христова и изясни, че менингитът е относително рядко заболяване.

„ Годишно случаите на бактериален менингит са някъде… към 15 са все още. Това е относително рядко заболяване, предизвиква се най-често от три бактерии, а измежду тях най-честата е така наречен пневмококи, стрептококи, идващият – бактерия Хемофилус инфлуенце, която предизвиква бактериален вид на грипа. Най-редкият от тях е менингококът.

Но за жалост при едно, по този начин огромно, обикновено съвсем, крепко заразоносителство, при единични случаи се стига до заболяване. И към този момент единици от тези, които са болни – просто с данни за остро респираторно заболяване, а са създали сепсис със засягане на менингите, и са протекли доста, доста бързо, безусловно за няколко часа “, сподели тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР