Все още се търсят 80 народни представители в македонския парламент,

...
Все още се търсят 80 народни представители в македонския парламент,
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: До две седмици внасят промените в Конституцията в македонския парламент

Все още се търсят 80 народни представители в македонския парламент, с цел да минат измененията в Kонституцията, които ще подсигуряват равни права и свободи на нашите сънародници. До две седмици текстовете влизат в Събранието на Северна Македония - това увещание получи евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на съседите ни за еврочленство.

Причината отчетът да се отсрочи е, че предходната седмица евродепутати не са били съгласни в него да влязат тематики от двустранните връзки сред България и Северна Македония.

„ От нито една страна не е имало напън, нито от българска, американска, нито от македонска, нито някой от сътрудниците ми е упражнявал напън “, изясни евродепутатът Илхан Кючюк.

По думите му пред БНР Северна Македония отбелязва добър прогрес

Впоследствие в Скопие Кючюк е получил увещание, че измененията в конституцията ще бъдат импортирани в македонския парламент напълно скоро.

„ Или тази седмица, или идната да влязат на разискване, първо ще ги утвърди Министерския съвет. Не инцидентно няма съответна дата до края на 2023-а, когато евродепутатите да одобряват отчета за напредъка на югозападната ни съседка, сподели Кючюк.

„ Може да се оформи болшинство, което има предпочитание да ги одобри, само че е належащо политическо време  и аз съм задължен да го осигуря това политическо време ”, разяснява още той.

Промените ще бъдат въведени в преамбюла и на още две места в главния македонски закон, където ще бъдат добавени народите - български, хърватски, черногорски,  словенски, еврейски и египетски. Изреждането в текстовете е планувано след към този момент приетия " бошняшкия народ ".

Промяната на конституцията е едно от изискванията, на което Скопие се съгласи, с цел да стартира да договаря с Европейския съюз откакто България стопира този развой през 2020 -а поради разногласия за езика и историята.

По време на визитата си в Скопие евродепутатът Илхан Кючюк се срещна с съществени политически фигури. И даже игра футбол в кабинета на  Артан Груби - първият вицепремиер с сектор политическата система и връзките сред общностите.

Кючюк уточни, че ги сближава работата му като евродепутат. Аз имам доста другари в Северна Македония и македонци етнически и турци, и хървати, доста пъти съм се виждал с хората, които се дефинират като българи. Неслучайно и на Артан Груби и на редица сътрудници там съм предложил да се изготвят политически механизми за наблюдаване на човешките права и свободи. 

Едно от настояванията на българите в Северна Македония е техен представител да бъде овластен да преглежда и да дава мнение по тъжби на жители.

„ Не мога да каже дали би трябвало да бъде омбудсман македонец, българин, турчин, албанец, би трябвало да бъде най-хубавият. Но мога да кажа, че когато в офиса на омбудсмана има българин, в кабинета на Артън Груби има българин, в комисията, която се бори с дискриминирането, има българин, това оказва помощ за разбирането на комплицираните връзки, това оказва помощ за задравяването на доверието сред властта и жителите “, разяснява българският евродепутат.

„ Българският кабинет ще бъде източник на мира “, съобщи Николай Денков

Кючюк е на мнение, че от време на време България основава усещане в Европейския съюз, че е безидейна и пасивна във връзка с югозападната си съседка.

„ Аз настоявам, че имаме български дипломати, които схващат доста добре проблемите и могат да дадат най-хубавите решения. Днес в македонското външно министрество има французи, холандци, хървати, словенци, би трябвало да има и българи, ние да покажем, че имаме готовността, потенциала, само че с цел да се случи всчико това би трябвало да има среда, другарство, доброжелателност, отношение, бизнес. 

За първи път през вчерашния ден македонският министър председател Димитър Ковачевски съобщи във връзка идните промени в конституцията, че  към този момент никой не блокира страната му извън, а тя сама се блокира по пътя си към Европа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР