Все още се наблюдава ръст на заболелите от Ковид-19 деца.

...
Все още се наблюдава ръст на заболелите от Ковид-19 деца.
Коментари Харесай

Медик: Отказ на храна и бледост на кожата са симптоми на Ковид-19 при бебета

Все още се следи растеж на заболелите от Ковид-19 деца. При какви признаци е нужна хоспитализация и защо да внимават родителите?

За Ива Чичанова и дребната Мария всичко стартира вечерта на 14 януари. Тогава детето на година и половина демонстрира първите признаци на неразположение.

"На детенцето му стана неприятно, отпаднало, стартира да повръща. Поддържаше висока температура от 39 градуса. На другия ден също продължиха признаците, стартира и разстройство ", описа Ива Чичанова пред

Няколко дни по-късно се оказва, че цялото семейство е инфектирано с ковид-19. Родителите на Мария са с бустерни дози, ваксиниран е и 12-годишният ѝ брат. Те прекарват болестта леко, само че не по този начин е при дребното дете.

"Детето стартира да се утежнява, отхвърли да приема храна, течности медикаменти. Нищо не можех да му дам през устата. Започна да става отпуснато, неенергично, да лежи непрестанно. Само плачеше ", изясни Чичанова.

Отказ на храна и бледост на кожата при бебета са измежду признаците, за които родителите би трябвало да бъдат бдителни, споделя лекар Геновева Тачева от педиатричната клиника в София.

"Те отхвърлят да се хранят и това е причина те наложително да бъдат под наблюдаване. Може да се увеличи и температура, което е наложително изискване те да бъдат приети в болница. Когато дишането стане по-учестено, при бледост на кожата и в случай че има посиняване към устните, наложително би трябвало да бъде прегледано и то по най-бързия метод ", сподели доктор Тачева.

Тя поучава родителите да не прибягват до самолечение, а да се съветват със експерт. По думите ѝ множеството деца прекарват леко Ковид-19, само че при пациентите с хронични болести, като диабет, може да се стигне до затруднения. Заради това е целесъобразна имунизацията.

По думите ѝ при тази вълна се следи доста висока заболеваемост, подхранвана от Омикрон.

Сериозен напън усеща и педиатърът лекар Гочева.

"За страдание, тази вълна е доста по-тежка – доста на брой болни. Много дребни деца – като стартираме от невръстни бебета и свършим с младежи, при които е всеобщо ", сподели Гочева.

Според нея обаче взривът на инфектирани идва и от неспазване на ограниченията.

"За страдание, съгласно мен повода е, че няма никакви ограничавания нито за децата, нито за родителите. Не мисля, че се съблюдават задоволително добре и обикновените, основани ограничения ", разяснява доктор Гочева.

Тя приканва родителите да лимитират както своите контакти, по този начин и тези на децата им, с цел да може риска от заразяване да бъде редуциран до най-малко.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР