Все още са необходими доста промени в нормативната уредба, които

...
Все още са необходими доста промени в нормативната уредба, които
Коментари Харесай

Български работодатели: Понякога отнема по половин година да наемем работник или служител от трета държава

Все още са нужни много промени в нормативната уредба, които да улеснят вноса на служащи от трети страни. Това съобщи пред " Телеграф “ Жасмина Саръиванова, основен специалист " Социален разговор “ в Българската стопанска камара.

По думите й работодатели са споделяли, че от време на време лишава по половин година да наемат служащ или чиновник от трета страна.

При сезонната претовареност периодите са по-къси. Според шефа на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов от подписване на контракт с медиатор до идването на индивида минават от три до четири месеца. Той също е на мнение, че административните процедури са тежки.

Работодателите желаят те да се улеснят.

Искания

Според Саръиванова един от проблемите е условието за обезпечено жилище и адресна регистрация на лицето месеци преди то да е получило позволение за престояване. Друг проблем е и това, че има ограничаване за избран % жители от трети страни, които един шеф може да наеме във компанията си. Трябва да се търси салдото, разчитаме посредством обществения разговор да се откри най-хубавото решение, разяснява Саръиванова.

От синдикатите обаче са на противоположното мнение. Не бих могла да кажа, че сега нашите процедури са комплицирани или тромави, сподели Атанаска Тодорова от КНСБ. Тя уточни като образец това, че при сезонната претовареност до 90 дни документите се преглеждат в едноседмичен период. И добави, че задължението работодателят да спомага за намирането на квартира за сезонните служащи произтича от европейска инструкция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР