Все още са много тревожни. Опитвам се да помогна с

...
Все още са много тревожни. Опитвам се да помогна с
Коментари Харесай

10-класничка от Лвов пое първите украински деца, приети в пловдивско училище

" Все още са доста тревожни. Опитвам се да оказа помощ с какво мога. Поставям се на тяхно място, когато преди 7 години се озовах от Лвов в Пловдив. Макар че и дума не може да става за съпоставяне сред 2015 години и бомбите над Украйна през днешния ден “, споделя 10-класничката от СУ " Никола Вапцаров “ Катя. Именно тя влиза в ролята на преводач и първи асистент на трите украински деца, които към този момент учат в пловдивското учебно заведение. Това са Марк, София и Дария. Братът е второкласник, а сестрите са разпределени, надлежно, в трети и в шести клас.

" Доведоха ги майката и лелята, които към момента са в потрес. Живели са в Боярка – населено място в Киевска област, и когато стартират бомбардировките, цялото семейство потегля към границата. Бащата също е тук, той е електротехник и техен другар от Пловдив към този момент му е намерил работа “, споделя шефът на учебното заведение Елена Александрова. Децата обаче са били в клас единствено два дни, защото се разболяват от грип и сега се лекуват вкъщи.

Още първия ден, в който украинските деца влизат в учебно заведение, шефът уведомява всички родители и по тяхна самодейност стартира благотворителна акция за набиране на най-необходимото. Семействата дарили тв приемник, преносим компютър, облекла, обувки, спално долни дрехи, сервизи за хранене. Родител на второкласник купил мобилен телефон на Марк, откакто момчето споделило, че това е най-голямото му предпочитание. А притежателят на магазин за перилни препарати против входа на учебното заведение купил и заредил картата за телефона. В добавка донесъл торба с прахуляк, шампоан, почистващи препарати. Майка на друго дете от учебното заведение, която стопанисва книжарница, осигурила стекове с тетрадки. Наемателите на учебния стол пък се грижат всекидневно за закуската и обяда на украинските деца.  От съдружие " Каритас “ пристигнали кашони с млечни артикули за фамилията им.

Учениците от учебното заведение се включват и в акцията на МОН “Деца оказват помощ на деца " в помощ на българските учебни заведения в Украйна.

" Наложи се на този стадий да преустановим акцията, тъй като се събраха прекалено много дарения “, разясни Александрова, която през днешния ден е закупила медикаменти за болните сестри и братчето им със средства, предоставени от учител по български език, който не е от учебното заведение. Жената пристигнала на място, с цел да даде 500 лв., като помолила с тази сума да бъде заплатен наемът на квартирата им за месец. Тъй като той е 400 лв., с останалите Александрова осигурила нужните лекарства за лекуването на децата. Учителите от нейния педагогичен екип също събрали средства, с които да бъдат покривани сметките за ток.

Засега и тримата се приспособили добре, още повече, че учениците от съответните паралелки били извънредно отзивчиви. София към този момент чете от книга за барбароните и с изненада открива, че украинският е доста непосредствен до българския. Марк получил цялостно 6 на входящ тест по математика. По-големите компликации били за София, само че пък неин пръв асистент е Катя, която учи в компетентност " Текстообработване “.

" Ходя у тях всеки ден, с цел да им оказвам помощ с превод на уроците и да учим дружно. Надявам се бързо да свикнат “, споделя гимназистката, която е не по-малко тревожна от протичащото се в родината й. Защото там са нейният татко, баба и другари. Доскоро желала да става екскурзовод, само че след пандемията и войната е на път да се откаже от концепцията, че туризмът е перспективен бранш и евентуално ще се преориентира, с цел да учи за преводач.

От четвъртък, когато се чака да се върнат на учебно заведение, Марк, София и Дария стартират в допълнение образование по български език по направена към този момент стратегия в границите на 120 часа. Те ще учат по учебник за бежанци, публикуван от " Каритас “.

Учениците от учебното заведение се включват и в акцията на МОН “Деца оказват помощ на деца " в помощ на българските учебни заведения в Украйна, написа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР