„Все още продължаваме да приемаме в болницата пациенти с COVID-19,

...
„Все още продължаваме да приемаме в болницата пациенти с COVID-19,
Коментари Харесай

Доц. Милена Енчева: Все още смъртността, свързана с COVID-19, е безсмислено висока

„ Все още продължаваме да одобряваме в болничното заведение пациенти с COVID-19, които боледуват тежко, със значимо белодробно засягане, с бързо развиване на тежка дихателна непълнота, с увреда на доста органи и системи. Все още смъртността, обвързвана с или породена от COVID-19, остава безсмислено висока “. Това споделя доцент Милена Енчева, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия към ВМА, пред уеб страницата в отговор на въпрос за какво имунизацията против COVID-19 към момента е важен фактор в битката с инфекцията.

По думите й повода за това е, че приказваме за предотвратима гибел. „ След всеки загубен живот си споделяме: „ Ако беше имунизиран, нямаше да се стигне до тук...”. Истина е, че имунизираните пациенти доста, доста рядко развиват тежки затруднения, най-много дихателна непълнота с съдбовен излаз “, споделя доцент Енчева.

Тя е безапелационна, че другият доста огромен и настоящ проблем е пост-COVID синдромът, тъй като месеци наред след преболедувана коронавирусна зараза пациентите имат признаци заради проблеми с разнообразни органи и системи, което води до дълготрайно лекуване, понижена работоспособност, а от време на време – и до инвалидизация. За последните няколко седмици във ВМА са приети в болница пациенти с бактериални пневмонии, с белодробни циреи, тежки гъбични инфекции, белодробна емболия (от лека до солидна форма), цистити, пиелонефрити, неконтролирана артериална хипертония, ритъмни нарушавания, инфаркти и инсулти, отключени от инфекцията автоимунни заболявания, полиневропатии, захарен диабет и други метаболитни нарушавания.

„ Всички тези премеждия могат да се спестят на пациентите и здравната система посредством имунизация. Ваксините в действителност избавят живот и защищават от затруднения и продължителни премеждия. Наскоро видях коментар, че имунизациите можели да причинят или да доведат до сходни затруднения, до тромбози и до неврологични нарушавания. Ваксината против COVID-19 е аналогична на всяка ваксина, помогнала в битката на човечеството с тежките инфекции. Никой не отхвърля нежеланите резултати, както след доста други ваксини в наложителния имунизационен календар. COVID-19 предизвиква всеобщо тежки и нежелани последствия, с които се борим месеци наред, които инвалидизират и от които се умира. Винаги се запитвам по какъв начин е допустимо някой да твърди, че се опасява от имунизациите, а не се опасява от COVID-19 и изхода на заболяването? След толкоз доста жертви на вируса? “, споделя доцент Енчева.

„ Всеки ден, наблюдавайки пациентите с дейна тежко протичаща зараза и тези, които на третия месец от началото на заболяването към момента не могат да дишат без в допълнение подаден О2, които се борят с бактериалните инфекции и тромбозите, ми се желае да поканя всеки, който се опасява или отхвърля силата на имунизацията, да се погрижи с нас за тези пациенти, да види очите им, да ги попита биха ли избрали още веднъж да преживеят този пъкъл. Наскоро една световноизвестна персона сподели в свое изявление, че не желае да се имунизира по насила, че желае да има право на избор… Аз също желая да имам право на избор! Искам да церя тези, които са положили старания, с цел да запазят своето здраве и пазят здравето на близките. Искам пациентите с тежък COVID-19 и неговите затруднения да се броят на пръсти и в нашите профилирани клиники да има място за хора с други болести, които също имат потребност от нашите грижи “, добавя началникът на Клиника по пневмология и фтизиатрия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР