Все още ползваме вътрешни ресурси и се справяме, но за

...
Все още ползваме вътрешни ресурси и се справяме, но за
Коментари Харесай

Хотелиер: Резервите в туристическия бизнес няма да издържат повече от два месеца

„ Все още употребяваме вътрешни запаси и се оправяме, само че за нашия отрасъл – хотелиерството, обстановката е доста тежка сега. Приходите са нулеви . Една част от обектите ни са чартърен – те също не носят доходи. А всички разноски си вървят и се натрупат всекидневно. Резервите на този тип бизнес няма да устоят повече от два месеца. Да не приказваме за това, че една огромна част от този бизнес е с капиталови заеми. ”
Това разяснява пред Actualno.com депутатът Васил Антонов, който е мажоритарен притежател на плевенския хотел „ Ростов ”. Той направи следващото си персонално подаяние на пет лечебни заведения в Плевенска област – за обезпечаване на защитни средства за личния състав в тях. Преди десетина дни хотелът разгласи, че ще настанява гратис медици от други обитаеми места, пристигнали в Плевен да оказват помощ в битката с разпространяването на ковид. От тази опция са се възползвали десетина лекари.
Антонов отхвърли да разяснява дарението си, тъй като „ нито е първото, нито ще е последното ”. Според него самодейността на бизнеса да оказва помощ на лечебните заведения с дарения е благородна, макар че самият бизнес е мощно обезпокоен за оцеляването на своите фрагменти. Това, което се предлага от страната за опазване на работните места - тя да взе участие действително с към 23 % от заплатите на хората, не е задоволително , счита Антонов.
„ Не бива да се стига до тотални съкращения. Трябва да се търсят и гъвкави форми посредством стартиране в домакински отпуск или в краен случай да се употребява вид с неплатен отпуск, да се търсят вътрешни запаси посредством преназначения. Колкото може повече хора би трябвало да останат на работа, тъй като ударът по-късно ще бъде доста тежък – и за бюджета, само че и за всеки обособен човек ”, разяснява още Васил Антонов.
Той добави, че нормално за вътрешния туризъм, част от който е и  хотел „ Ростов ”, постоянно първите три месеца на годината са доста тежки, тъй като те не носят доходи. А в този момент се обрисува този интервал да продължи половин година. Според него много от дребните и междинните компании в сектора ще изчезнат . Това ще докара до съсипването на доста човешки ориси на хора, които работят в туризма.
„ Вече се появиха някой доста рационални оферти. Като това за нулеви осигуровки , изключително в избрани сектори като туризма, да вземем за пример. Ако не за първия месец, то най-малко за втория да бъдат нулеви осигуровки за тези, които запазят работни места. Или най-малко за огромна част от тях да бъдат нулеви осигуровки - наред с присъединяване на страната. В противоположен случай при банкрути на компании всички служащи и чиновници ще бъдат освободени. Трябва да се търсят доста бързи решения за спасяването на стопанската система . Ограниченията на хората и бизнеса поради разпространяването на ковид би трябвало да са съпроводени с стопански и финансови ограничения. Финансовите обезщетения  трябва да са доста точни, ясни и опростени. А не през редица условия и както нормално става, най-после да се разделят на наши и ваши. Това е несигурността на бизнеса – от там произтичат всички брожения в обществото ”, твърди Антонов.
Той счита, че в сегашната сложна обстановка само банките са посочили добра реакция като преразглеждат заемите и отлагането им във времето. Те демонстрират по-добра сензитивност и във връзка с компаниите, и във връзка с елементарните хора. Вероятно тъй като имат насъбран сериозен опит от рецесията през 2008-2009 година.  
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 30 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР