Все още обаче централната власт има решаваща дума при разпределяне

...
Все още обаче централната власт има решаваща дума при разпределяне
Коментари Харесай

Половината общини могат да станат смарт градове до края на 2018 г.

Все още обаче централната власт има решаваща дума при разпределение на общинските бюджети

Мтел има подготвеност да вкара смарт-сити система в огромен брой български общини, съобщи Красимир Петров – шеф „ конвергентна мрежа и услуги “ в телекома

Половината от общините у нас биха могли да се трансфорат в смарт-градове до края на годината, внедрявайки сензорни и информационни системи за интелигетно ръководство на инфраструктурите си. Технологията към този момент е налице у нас – така наречен Narrowband IoT. Очаква се до края на 2018 година да има редица внедрявания на тази система у нас, разгласи телекомуникационният оператор Мтел, част от A1 Group, в центъра на гр. Монтана през днешния ден.

42 комерсиални плана за Narrowband IoT има в света досега. Обявявайки най-новото начинание в тази софтуерна сфера, телекомът заявява желанието си да спомогне за развиване на процесите за мъдро ръководство на общините, употребявайки преимуществата на „ интернет на нещата “.

Едно от главните преимущества на технологията е нейната компактност – опцията до 100 хиляди IoT устройства да се „ вържат “ на една клетка, изясни Красимир Петров, шеф „ конвергентна мрежа и услуги “ в Мтел.

Самите крайни устройства са с акумулатори, които могат да устоят до 10 години. Това е допустимо, с помощта на изключително ниската им консумация на сила. Устройствата са „ с ниска трудност “ и се чака в скоро време да станат доста евтини – под 5 евро в идните няколко години.

Друго предимство е, че технологията е стандартизирана от 3GPP – това е така наречен стандарт R13, одобрен през юни 2016 година, което значи, че всяко устройство може да се чете по целия свят и всяко от тях работи в лицензиран радиочестотен набор. Такава система може да се възнамерява дълготрайно и да се ръководи дейно, както и да се усъвършенства всеки път, когато е нужно.

Предложението на Мтел към Община Монтана се състои от 4 съставния елемент: мъдро осветяване, мъдро сметосъбиране, мъдро паркиране в центъра и умни измерватели системи за въздуха. То беше показано през днешния ден пред кмета на Монтана – Златко Живков.

Умното осветяване включва светодиодни осветителни тела за улично осветяване, които имат датчици за осветеност и могат да се ръководят отдалечено. В светлата част на деня, при хубаво време, лампите се изключват автоматизирано. При тъмно време датчиците подсказват, че дневната светлина е незадоволителна, и осветителните тела се включват. През нощта пък те се „ димират “ при продължителна липса на придвижване по улиците.

Смарт лампите имат датчици за осветеност и могат да се ръководят отдалечено

Умното сметоизвозване допуска в контейнерите да се слагат датчици за запълненост. Те рапортуват към централизирана система, когато кофата е цялостна. На базата на консолидираната информация за запълнеността на контейнерите в общината се възнамерява дневният график на сметоизвозващите машини, с цел да не вършат непотребни курсове.

Такава опция не трябва да се подценява, разяснява кметът на Монтана Златко Живков. В общината има 75 точки за разделно събиране на отпадъците и всяка опция да се усъвършенства маршрутът на сметоизвозващите машини би трябвало да се взема поради, добави той.

Към контейнерите могат да се прибавят сензорни модули за позиция и локация – подаващи информация дали контейнерът е изправен или съборен, изясни Петров. Това конкретизиране пристигна в отговор на паниките на кмета, че неведнъж хулигани бутат и разхвърлят кофите за отпадък, или пък клошари се настаняват в тях.

Сензори за запълненост рапортуват към централизирана система, когато кофата е цялостна

Интелигентното паркиране пък се базира на смартфон-приложение, което има три функционалности. То демонстрира на потребителя кои паркинги в общината имат свободни паркоместа, маркира най-прекия път до паркинг със свободни места и най-после разрешава безкасово заплащане на дължимите такси за паркиране в градския център.

Системата незабавно предизвика кмета на общината. „ В рамките на демонстрацията видях, че за предходния ден имаме данни, че са били паркирани 500 автомобила. Сега ще ревизира дали имаме постъпили заплащания като за 500 коли “, зарече се той, подсказвайки недвусмислено какви са изгодите от сходна система за общинските администрации.

Измерването на качеството на въздух а се базира на датчици, които могат да се инсталират по стълбовете на уличното осветяване или на други носещи съставни елементи. Те могат да мерят температура, мокрота и вероятно състав на въздуха, предавайки в действително време данните към централизирана система.

„ Важно е да знаем, че нещата се случват освен в София, Пловдив и Бургас “, съобщи кметът на Монтана – Златко Живков

„ След като в Монтана изградихме преди 5 месеца система за аналитично видеонаблюдение, в този момент към този момент имаме построена сходна в над 10 общини “, споделиха от Мтел. В компанията се надяват и в този момент да им потръгне с новата технология и да вкарат смарт-сити системата в огромен брой български общини. Телекомът има партньорство с над 130 от тях.

„ Имаме подготвеност, скоро ще разполагаме с цялостно покритие на цялата страна с тази технология “, даде обещание Красимир Петров. Той и сътрудниците му се надяват на всеобщо внедряване до края на годината. „ Важно е да знаем, че нещата се случват освен в София, Пловдив и Бургас “, съобщи по този мотив кметът на Монтана.

Съществен аспект от работата на общините с интелигентните технологии са взаимоотношенията с така наречен побратимени градове, сподели още Златко Живков. Това са градове със подобен размер и конструкция от други страни, които редовно споделят между тях положителни практики и потребен опит. По този метод сполучливите планове могат да се мултиплицират.

Неясен остава въпросът за съществуването на бюджети за реализацията на планове като тези за умните градове, подсети кметът на Монтана. Все още в България централната власт има решаващата дума при разпределянето на общинските бюджети – самите те нямат финансова самостоятелност. Това може да се окаже предизвикателство за реализацията на самодейностите за смарт-градове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР