Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани

...
Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани
Коментари Харесай

Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

Все още нямаме постоянни комисии, следва такива да бъдат определени и краткотрайната комисия за енергийната комисия имаше за цел да разисква и преглежда проблемите в бранш " Енергетика ". Всички партии с специалисти на паритетен принцип да изкажат своите отзиви, само че полемиката потегли в друга посока. Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Радослав Рибарски, народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната " и ръководител на краткотрайната комисия за енергийната рецесия, откакто се наложи признатият през вчерашния ден мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван през днешния ден.

Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, признато. Знаехме какво гласуваме, само че нямахме действително изпратен план, изясни Рибарски.

Мораториумът не беше структуриран вярно, само че се гласоподава и одобри с много огромно болшинство. Веднага откакто гласувахме, свиках изключителната комисия, защото мораториумът не може да остане неопределен, счита ръководителят на краткотрайната комисия.

Смятаме, че това е едно решение, натоварено с много обществени упования, което би трябвало да получи време за обсъждане, добави Рибарски.

Той акцентира, че членовете на КЕВР също са с изминал мандат от много време. Обясни кои въпроси би трябвало да се проучват и решат за времето до 31 март, какъвто се планува да е срокът на мораториума.

За тези три месеца ще набележим ограничения. Една от тях е да се види за какво мрежовите цени нарастват толкоз, какъв е тласъкът на едно сдружение да реализира по-висока успеваемост и по-ниска себестойност, в случай че просто усилва цената, без да усъвършенства своите разноски. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане.

Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци.

" Топлофикация София " е общинско сдружение, разяснява още Рибарски, като напомни, че сдружението е получило отчет, който ясно демонстрира къде са опциите за висока успеваемост и възобновяване на топлопреносната мрежа. Според него, това е следващият разбор, който не води до ясни дейности. При една евентуална повреда, доста хора ще минат на електрическа енергия за отопление. Това също е риск и този проблем би трябвало да бъде прегледан в нашата комисия, разяснява още Рибарски.

Относно рецесията с високите цени на тока за бизнеса, той съобщи: Разбираме паниките на промишлеността.

Голяма част от тях поемат високите цени, те са напълно на борсов пазар, зависят от цените в целия район, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна обстановка е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният интервал не чакаме да усъвършенства цената, само че през пролетта се чака проясняване на цялата обстановка, счита Рибарски.

Подпомагане на бизнеса би трябвало да има и тази полемика също следва, акцентира той.

Беше издигнат въпросът за Данък добавена стойност ставките в комисията. Вижда се, че той не реализира огромен резултат. Предстои да забележим действително сметките какво ще покажат, добави Рибарски. Засега ценовите равнища се задържат. Инфлационният напън идва точно от високите равнища на енергийната борса, изясни специалистът.

Относно изтеклият мандат на ръководителя на КЕВР, той съобщи, че и този въпрос следва да бъде прегледан, да се прегледат кандидатури и да се приложи нов мандат.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР