Все още няма резултат от предварителните преговори между постоянните представители

...
Все още няма резултат от предварителните преговори между постоянните представители
Коментари Харесай

Петролното ембарго срещу Русия разделя ЕС часове преди извънредна среща на върха

Все още няма резултат от предварителните договаряния сред непрекъснатите представители на страните членки в Европейския съюз във връзка със идващия пакет наказания, които Брюксел ще наложи на Русия поради военната ѝ инвазия в Украйна. Най-проблемна е м ярката, забраняваща вноса на съветски нефт в Евросъюза.

Предварителните договаряния трябваше да намерят метод ембаргото да бъде признато на изключителната двудневна среща на върха на Евросъюза, която стартира в понеделник следобяд в Брюксел. Но до сутринта единодушие не е реализирано, оповестява Ройтерс, базирайки се на свои източници.

В срещата посредством видео-линк ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който упорства Европа да спре енергийната търговия с Русия, тъй като по този начин разрешава на Москва да има средствата да продължи войната.

че Европейската комисия е предложила разнообразни изключения на България, Унгария, Словакия и Чехия. За София това съставлява временен интервал за прекъсването на вноса на нефт от Русия до юни или декември 2024 година

Наред с България, Словакия и Унгария обаче заявиха, че са прекомерно подвластни от съветския нефт и не могат да му наложат ембарго незабавно. Според предлагането на Франция Европейски Съюз ще спре всички доставки по море на съветски нефт до края на годината. Какви отсрочвания и на кого ще бъдат давани следва да се реши от водачите на страните членки.

През 2021 година Русия е доставяла по 720 000 барела недопечен нефт дневно до европейските рафинерии посредством главния си водопровод за района. По море обаче е доставяла по 1,57 милиона барела дневно посредством пристанищата в Черно море, Арктика и Балтийските страни.

Най-много от доставките по водопровод са за Германия и Полша, само че тези страни споделиха, че ще опитат доста да понижат зависимостта си от съветските доставки независимо, без значение какво предприеме Европейският съюз като блок.

Русия през предходната година е получила към 86 милиона $ от износа на нефт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР