Все още няма повдигнати обвинения за незаконната реституция на апетитни

...
Все още няма повдигнати обвинения за незаконната реституция на апетитни
Коментари Харесай

Година след разследването на bTV: Няма обвиняеми за незаконната реституция в община Панчарево

Все още няма повдигнати обвинявания за противозаконната реставрация на апетитни парцели в община Панчарево повече от година след следствието на репортера на bTV Стоян Георгиев по проблема.

Преди малко повече от година хора се събраха да стачкуват, че ул. „ Черни връх” в Бистрица е затворена от градеж. Хората твърдяха, че това място в никакъв случай не е било частна благосъстоятелност и няма по какъв начин да бъде реституирано.

Екип на bTV направи инспекция и откри, че единственото доказателство, в което парцелът е реституиран, е декларация от името на умрял от дълго време човек. По-късно неговите наследници препродали правото му и въз основата на тази декларация, която след това се оказа подправена, парцелът е станал частна благосъстоятелност и е реституиран.

Оттам потегли поредност от случаи, които bTV разплете и стигна до откраднати по този метод 37 декара, най-вече обществени терени, което е направено с подправена реставрация.

Днес започва делото за повреждане на тази реставрация. Министерството на земеделието завежда иск, с цел да може процедурата да бъде върната и да се анулира.

В прокуратурата е формирано досъдебно произвеждане. В хода на следствието обаче към сегашния миг няма лице, привлечено към наказателна отговорност.

--> Приобщени са огромен брой копия на документи, за които е открито, че са копия на неистинен документи. Към момента макар положените процесуални старания оригиналите на посочените документи не са издирени, показват от прокуратурата.

Така година по-късно към момента няма притеглен обвинен, по тази причина хората от Бистрица се събраха и през днешния ден на спонтанен митинг.

Кметът на Бистрица Николай Гюров означи, че градежът е спрян. „ Имаше дейности от страна на Столичната община. Главният проектант на града анулира заповедта за позволение за градеж. Същевременно за февруари 2018 година е отсрочено делото за подробния организационен проект, който касае този строеж”, уточни той.

„ От многочислените изказвания на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова и на други лица стана ясно, че има подправени документи, с които този парцел е възобновен. Към кметство Бистрица не е постъпил формален документ, с който ни осведомят, че са повдигнати обвинения”, сподели още Гюров.

„ Очаквам от съда да бъде справедлив и енергичен. Хората чакат справедливост”, акцентира кметът.

Адвокат Симеон Симеонов, който следи целия развой, пък съобщи, че има заплаха да изтекат 5 години от момента, в който парцелът е възобновен на първичните „ наследници”.

Засега не е предявен иск за възобновяване на собствеността от общината. Ако общината още малко изчака, последствията могат да са доста отрицателни, предизвести той.

По думите му няма причина общината да не предявява подобен иск.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР