Все още няма окончателно решение за ваксината на Янсен. Изчакват

...
Все още няма окончателно решение за ваксината на Янсен. Изчакват
Коментари Харесай

Отварят зелени коридори за ваксини от 30 април до 10 май

Все още няма дефинитивно решение за имунизацията на " Янсен ". Изчакват се мненията на още две комисии, само че ръководителят на имунизационния щаб Красимир Гигов отхвърли да уточни кои са тъкмо те. Пред публицисти след срещата на имунизационния щаб през днешния ден той се базира на мнението на ЕМА, че изгодите са повече в сравнение с рисковете. Евентуално на следващия ден ще има решение какво да се прави с наличните и идните дози на имунизацията, които ще идват у нас.

Главният здравен контрольор Ангел Кунчев посочи, че желаеме да има единно европейско решение по въпроса, с цел да се стига до обстановки като с имунизацията на " Астра Зенека " - всяка европейска страна да я ползва по разнообразни критерии. На този стадий разновидностите за " Янсен " са като при " Астра Зенека " - да не се ползва при дами със затлъстяване, които пушат или употребяват контрацепция, или имат клинична история със съсиреци. Другият вид е да се пусне на общо съображение.

Зелени коридори за всеобща имунизация ще се отворят съгласно опциите на РЗИ-та в страната в интервала от 30 април до 10 май. Тогава се чака и имунизацията през персоналните лекари и центровете в лечебните заведения да са доста по-малко поради празничните дни, а и доста жители да пътуват по същата причина. Така зелените коридори за искащите ще запълнят дупка в процеса на имунизация.

Всички типове налични ваксини ще бъдат пуснати в е-портала за записване след 10 май. В момента е-системата за записване се преработва, с цел да може персоналните лекари да слагат втора доза на ваксина с направена другаде първа. Въпреки това Ангел Кунчев " горещо предложи на хората да са вършат втората игла там, където са създали първата ".

В понеделник ще бъде разгласен лист на зелените коридори съгласно подадените данни от страна на Регионалните здравни инспекции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР