Все още няма одобрен кандидат, който да достави тестовете за

...
Все още няма одобрен кандидат, който да достави тестовете за
Коментари Харесай

Все още няма одобрен кандидат за доставката на Covid тестове за учениците

Все още няма утвърден претендент, който да достави тестванията за коронавирусна зараза за учениците. В Министерство на здравеопазването продължава разискването на офертите с специалисти, заяви Нова телевизия.

Преди дни Анастасия Чонгова, и.д шеф на Дирекция " Стопански действия и публични поръчки " на Министерството на здравеопазването и ръководител на специфичната комисия, отвори офертите, които са 28. Общият брой проби е до 400 000, като те би трябвало да се извършват с проби от слюнка. 9-членната комисия, която преглежда офертите, би трябвало да показа отчет с класирането им пред министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Същевременно математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов съобщи пред bTV, че смъртността в резултат на коронавирусната зараза на дневна база ще пораства през идващите две седмици.

" Като махнете вторниците, смъртността сега е към 140 души дневно, идващите още две седмици тя ще пораства от това число нагоре, каквото ще е по вторниците. Ще забележим, може да се получи да е малко повече от това, което е през днешния ден ", изясни Витанов.

Според него " резултат от зеления документ има от математическа позиция, тъй като лимитира тези, които го няма ", само че добави, че " другите гледни точки ще резервира за него ". Добрата вест е, че трети ден поред репродуктивно число на разпространяване на болестта е под 1,3, сподели математикът.

По думите му, една от аргументите са въведените ограничения, както и въвеждането на отдалечено образование за учениците

" Натискът върху лечебните заведения към този момент няма да е толкоз внезапен, колкото беше през отминалата седмица. Оттук нататък, като ме питат какво ще стане със здравната система, аз употребявам думата ще устиска ", сподели още проф. Витанов.

Според изчисленията му, 40% от българите са предпазени и ни трябват още 15%, само че се следи спад във имунизациите - от пик от 29 000 имунизации до 14 000 дневно.

Има два разновидността за разпространяването на болестта: в случай че броят на инфектираните падне под две хиляди, ще посрещнем коледните празници малко заболели, а другата опция е у нас да се повтори обстановката във Англия, където имаше пик от 60 000 новозаболели и плато от 40 000, предвижда математикът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР