Все още не знаем това. Задавайки този въпрос по време

...
Все още не знаем това. Задавайки този въпрос по време
Коментари Харесай

Томас Фридман: Три варианта за край на войната в Украйна frognews.bg

Все още не знаем това. Задавайки този въпрос по време на интервютата, открих три вероятни резултата. Някои от тях бяха изцяло нови, други - познати, само че всички бяха съпроводени от комплицирани и непредсказуеми странични резултати.

Изход 1. Пълна победа за Украйна, която да накара Путин да направи нещо безумно, изправен пред вероятността за проваляне и оскърбление.

Изход 2. Неприятна договорка, при която Путин реализира помирение и стопира разрушителните си дейности. Това обаче провокира ерес в редиците на западните съдружници и разгневява доста украинци.

Изход 3. По-малко объркана договорка. Връщаме се там, където бяхме преди началото на интервенцията на Путин. Украйна може да живее с това. Може би даже съветският народ ще се помири с това, само че първо ще би трябвало да свалим Путин, тъй като той няма по какъв начин да признае, че тази негова случка е била изцяло безрезултатна.

Разликата сред тези разновидности е голяма и всеки от тях ще има друго влияние върху нас. Вие може да не се интересувате от украинския спор, само че той ще се интересува от вас. Ще разберете това по цените на електрическата енергия и храната, както и по степента на вашата " човещина ". Дори " неутрални " страни като Китай и Индия са осъзнали това.

Затова дано разгледаме всеки от трите вероятни изхода.

Изход 1. Никой не чака, че украинската войска ще успее неотложно да надгради забележителните триумфи, които реализира през последните две седмици. Малко евентуално е да успее да прогони остатъците от съветската войска през границата. Но за първи път слушам хората да питат: " Ами в случай че съветската войска в действителност се срине? "

Със сигурност доста съветски бойци, както и рускоговорящи украинци, които им се довериха, мислейки, че ще победят и ще останат вечно, в този момент си задават въпроса на Джон Кери за войната във Виетнам: " Как може да се изисква от човек да почине за неточност? "

Сега всички схващат каква огромна неистина е тази интервенция. Всички чуват истории за това по какъв начин Путин изпраща на фронта наказани и пандизчии, които са се изтъргували, съгласявайки се да се бият в Украйна в продължение на шест месеца. Има и доста наемници, освен това от доста далечни страни като Сирия.

Но изчакайте. Ако Украйна, както твърди Путин, фактически се е трансформирала в нацистка страна и е в авангарда на проекта на НАТО да навлезе все по-на изток в сърцето на Русия, не е ли редно Путин да изиска от съветския народ да се активизира, с цел да се бори с нея? Ако тази военна случка е толкоз обективна и нужна, за какво Путин заплаща на нарушители и наемници и чака единствено междинната класа в Москва и Ленинград да си затваря устата?

Хората няма да останат безмълвни и всеки съветски боец или рускоговорящ украинец, който е застанал на страната на Путин, евентуално си мисли: какво да прави, да остане или да избяга? Кой ще ме отбрани, в случай че предната част бъде хакната? Такъв съюз е изцяло беззащитен от раздробяване. Първоначално това става постепенно, а по-късно бързо. Наблюдавайте какво се случва.

Защо? Защото Путин към този момент нееднократно е намеквал за опцията да употребява нуклеарно оръжие, в случай че Украйна и нейните съдружници от НАТО стартират да надвиват над силите му и той бъде изправен пред цялостно оскърбление. Искрено се надявам, че Централно разузнавателно управление на САЩ има скришен проект за спиране на командната верига на Путин, тъй че никой да не натисне копчето.

Изход 2. Не мога да си показва, че президентът Володимир Зеленски ще се съгласи на преустановяване на огъня или нещо сходно сега. Неговите войски са набрали огромна скорост и са решени да си върнат цяла Украйна, в това число Крим. Но подобен резултат е малко евентуален и не трябва да се надяваме доста, защото зимата наближава, а Путин отхвърли да доставя газ на Европа. Това ще увеличи цените на силата дотолкоз, че още повече заводи и фабрики ще бъдат затворени, а обеднелите европейци ще би трябвало да избират сред храната и отоплението.

Това значи, че Путин не е постигнал задачите си, само че може би е заинтригуван от подобен излаз, тъй като най-малко ще може да изясни загубите си и да избегне цялостното оскърбление.

Много от европейските водачи ще заловен договорката с две ръце, въпреки и да не го споделят на глас. Това ни сподели пенсиониран и доста почитан европейски общественик, който помоли да не бъде назоваван. Говорихме за това на семинар по бизнес и политика, в който участвах.

Целта на Украйна е да победи - сподели той. Европейският съюз има малко по-различна цел. Тя желае мир и в случай че за него би трябвало да се заплати, някои водачи в Европа са подготвени да платят подобаващата цена. Съединени американски щати са надалеч, сподели той, и за тях не е по никакъв начин неприятно, в случай че този спор продължи, отслабвайки Русия и лишавайки я от благоприятни условия за осъществяване на други военни акции.

Със сигурност, добави той, в този момент Европейски Съюз е по-единен, в сравнение с преди началото на военните дейности. Но през идващите месеци обстановката може да стане доста по-трудна. В Европейски Съюз ще настъпи огромно разделяне и ще става все по-трудно, тъй като задачите ще се трансформират от ден на ден и повече. Дори и формалните изказвания да останат същите, Европа няма да има единение по въпроса какво да прави с спора. Тя няма да зададе значимия въпрос дали Путин е прав и дали има опасност. Той ще се запита по какъв начин да се оправи с цялата обстановка, изключително когато има отрицателна социална реакция поради нещастията през зимния интервал.

Някои европейски водачи ще стартират да се питат: " Не можем ли да намерим излаз посредством договаряния? " Разбира се, мнозина, да вземем за пример балтийските страни, ще поддържат Зеленски на 100 %. Но останалите надали ще желаят да замръзнат поради Донецк или Луганск, заключи някогашният общественик.

Майкъл Манделбаум, създател на книгата " Четирите века на американската външна политика ", ми сподели: " Путин несъмнено е усетил това и е решил, че в неговата обстановка най-хубавият метод да избави достолепието си и да разкрие разделянето в Европейски Съюз е да разгласи подготвеност да договаря за преустановяване на огъня и да възобнови доставките на газ за Европейски Съюз, в случай че бъде реализирано съглашение. Но Зеленски също би трябвало да бъде подбуден да го направи, а това може да стане с непрекъснати и обвързващи гаранции за сигурност, може би даже пълноправно участие в НАТО ".

Развръзката ще бъде неприятна. Тя ще покаже, че Путин може да промени границите на Европа със мощ. Но се заблуждавате, в случай че мислите, че няма европейци, които да не се възползват от опцията и да не упорстват за това, в случай че военните дейности продължат през зимата (а измежду членовете на Конгреса от Републиканската партия, които поддържат лозунга " Да създадем Америка още веднъж велика ", има доста такива).

Не бих изключил и излаз 2-В. В подобен случай Путин ще продължи да се пробва да заграби най-малко част от Украйна, да нанесе още по-големи вреди на украинските градове, които не са под негов надзор, и да прокара през марионетния си парламент разрешението четирите окупирани от Русия украински области да проведат " референдуми " за присъединението си. Действията за осъществяване на референдума тази седмица имат две цели. Първо, с цел да спре суматохата измежду проруските украинци в тези райони, които се опасяват, че ще бъдат изоставени, и второ, с цел да изпрати обръщение на Киев, Америка и Европейски Съюз: " Все още имам доста ракети и нито капка съвест. Ако не ми дадете късмет да запазя лицето си, с цел да мога да оправдая по някакъв метод тази специфична интервенция пред народа си, ще унищожа изцяло тази страна. Спомнете си Грозни и Алепо. "

Изглежда, че Путин се стреми към тъкмо подобен резултат, в случай че се съди по оповестеното в сряда решение да свика хиляди резервисти.

Изход 3: Това е по-малко мръсна договорка, само че с съветския народ, а не с Путин. При подобен сюжет НАТО и Украйна оферират преустановяване на огъня на линията от 24 февруари, т.е. там, където съветските и украинските войски се намираха преди началото на настъплението на Путин. Украйна ще бъде избавена от по-нататъшно разрушение и ще бъде спазен правилото да не се трансформират границите със мощ. Но Путин ще би трябвало да признае пред личния си народ: " Нашите загуби бяха хиляди хора, загубихме хиляди танкове и бронирани машини, бяха ни наложени ужасни стопански наказания, а аз не ви дадох нищо ".

Разбира се, даже не е допустимо да си представим, че той би споделил това. Но този тип договорка е в полза на съветския народ. Доколкото мога да си показва, Путин евентуално ще би трябвало да бъде свален или посредством всеобщо протестно придвижване, или посредством дворцов прелом. Той може да поеме цялата виновност за военните дейности, а Русия може да обещае, че още веднъж ще бъде добър комшия, в случай че Западът анулира глобите си. Зеленски ще би трябвало да не помни фантазията си да си върне украинските територии, завзети от Русия през 2014 година, само че Украйна може да стартира процеса на възобновяване и да възобнови процеса на присъединение към Европейския съюз, а може би даже и към НАТО.

Първоначално това беше военна случка на Путин. Тя в никакъв случай не е била " специфична интервенция " на съветския народ. И въпреки че хората към момента считат, че не са платили висока цена за мълчанието си, това е неправилно.

Отново споделям, че не съм доверчив. Ако Путин бъде сменен по някакъв метод от националиста, антикорупционен и антивоенен деятел Алексей Навални, който той хвърли зад решетките, към момента ще бъде мъчно да се контракти преустановяване на огъня с Украйна, нито пък ще бъде елементарно да се поддържа такова преустановяване. Освен това репресивните закони, безмилостната загадка полиция, неналичието на водачи и основателният боязън, че Путин може да направи със личния си народ това, което направи с украинците, опровергават догатката, че национално придвижване може да го в профил от власт.

Наясно съм също по този начин, че следователно настоящият президент може да бъде сменен от някой още по-лош, някой от извънредно десния лагер, който ще каже, че Путин не се е борил задоволително настойчиво или че генералите са саботирали неговите заповеди. Или пък Путин ще бъде сменен с вакуум във властта и безвластие - и то в страна с хиляди нуклеарни оръжия.

Но помислете за невероятния публичен митинг против Путин, за който заяви предишния уикенд мой сътрудник, който написа за Русия. Този образец демонстрира, че страната претърпява невероятни дни, а при тези условия реакциите на хората също могат да бъдат невероятни.

Един боен спор може да приключи по разнообразни способи. Някои разновидности са по-добри, други по-лоши, само че няма лесни.

И към момента не сме разгледали четвъртия излаз, който никой не може да планува.

 

Томас Фридман
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР