Все още не всички партии, които са получили представителство в

...
Все още не всички партии, които са получили представителство в
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: До един месец след изборите президентът трябва да свика първо заседание на НС

Все още не всички партии, които са получили посланичество в бъдещия парламент, са декларирали безапелационни позиции. Да се надяваме, че предстоят първо диалози, а по-късно може би и по-сериозни договаряния за сформиране на държавно управление, това съобщи в Българска национална телевизия " Денят стартира " преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова. По думите ѝ казусът е в качеството на политическите партии, а не толкоз в правната уредба.

Според нея, в случай че партиите доближат болшинство от 2/3 дано първо образуват напълно Висшия правосъден съвет и инспектората, а по-късно да помислят за по-сериозни действия като промени в Конституцията.

Тя разяснява периодите, планувани в Конституцията, свързани с връчването на мандатите. Обясни, че до един месец от произвеждането на изборите президентът би трябвало да свика първо съвещание на определеното Народното събрание. Предположи, че това ще се случи и по-рано, защото в неделя би трябвало да бъде оповестен персоналният състав на Народно събрание. След това президентът ще бъде поканен посредством списъчния състав, който ще бъде обнародван в Държавен вестник, уточни доцент Киселова.

Преподавателят по конституционно право означи още, че новосформираният парламент може да продължи да работи в границите на два месеца. Разбира се с ангажимента, че в случай че не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е допустимо над два месеца да бъде проточена процедурата. Но в действителност, съгласно мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е належащо в границите на консултациите с всички парламентарни групи да се направи избран драфт на най-важното, което е належащо. Законът за бюджета е един от най-важните, само че би трябвало да бъдат признати дефинира закони, с цел да постъпят пари от Плана за възобновяване, подчертава тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР