Все още не сме взели решение за реакторите за АЕЦ

...
Все още не сме взели решение за реакторите за АЕЦ
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: Решението е за преговори, не за продажба на реакторите

Все още не сме взели решение за реакторите за АЕЦ „ Белене “, беше дадена зелена светлина на министъра на енергетиката да договаря за продажбата им. Това съобщи депутатът Радослав Рибарски от ПП-ДБ пред Нова телевизия.

Много бяха разновидностите през годините, които се разглеждаха за реализацията на „ Белене “. А към днешния миг и обстановка не виждаме по какъв начин може да се случи. С това съветско съоръжение обстановката не допуска даже договаряния за довеждане докрай на плана, даже за хибриден план, уверен е Рибарски. Той подсети, че беше казано от министъра, че вероятно нови мощности там ще се построяват през 2035 година

Предстои да създадем нова тактика, която да покаже по какъв начин и къде ще се построява нуклеарна енергетика, разяснява депутатът от ПП-ДБ. Експерти трябвало да кажат дали тези реактори са съвместими и могат да бъдат употребявани в АЕЦ „ Козлодуй “.

Предполагаме, че и по време на служебния кабинет са се водили такива диалози, отговори Рибарски на въпрос дали знае дали Украйна е поискала реакторите още по време на държавното управление на Гълъб Донев.

България няма да отдели в бъдеще 200-300 милиона за изследвания, тъй че е добре да се включи в изследванията, които правят „ Тотал “ и OMV показаха плана си за търсене на петрол и газ в „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ в Черно море, счита Рибарски. За действителен рандеман се приказва към 2030 година, тъй че дружно с другите контракти България може да бъде експортьор на газ.

Депутатът призна, че не е осведомен с контракта с „ Боташ “. Той цитира министъра на енергетиката, че този контракт може мъчно да бъде негоден и неустойките са съществени. Може би би трябвало да се направи краткотрайна комисия и да се даде достъп до този контракт, разяснява Рибарски.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР