Все още не сме определили в колко секции ще се

...
Все още не сме определили в колко секции ще се
Коментари Харесай

Росица Матева: В 9 401 секции в страната ще има машинно гласуване

Все още не сме определили в какъв брой секции ще се гласоподава на повече от една машина. Определили сме секциите, в които ще би трябвало да има машинно гласоподаване. Това са 9 401 секции в страната. Това сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

„ Предстои да определим и секциите в чужбина, в които ще се гласоподава машинно, както и секциите, в които ще има по две машини. Чакаме да подпишем контракт и за доставката на тези 1500 устройства, с цел да сме сигурни, че разполагаме с тях и може към този момент да вземем решение къде да има по повече от 1 устройство. Идеята ни е най-малко в 700 секции да бъдат сложени по две устройства. В тези секции на предходните избори са дали своят вот повече от 450 гласоподаватели. За да има спокойствието на ЦИК, РИК и гласоподавателите, че ще могат да гласоподават в която и част на деня да отидат, без има скупчвания и напрежение “, сподели тя.

По думите ѝ по първични калкулации ще излезе малко по-евтино настоящето закупуване на машините.
„ Надявам се и първичните калкулации водят към това, че ще бъде малко по-евтино. Цената на устройствата се е повишила след 4 април. Изчислявайки цената, в случай че разделим сумата, която е платена за устройствата, доставката и софтуера на 9 600, в този момент ще бъдат малко по-скъпи. Надявам се не толкоз, колкото бяха в началото оповестени от „ Сиела Норма “.

Тя разясни, че тези машини ще бъдат благосъстоятелност на страната по този начин, както тези 9 600, откакто бъде платена цената по предходния контракт.

„ Ние от ЦИК като държавен орган не можем да използваме такива квалификации. Проектодоговорът, който беше показан, беше направен въз основата на предходния контракт от 6 февруари и нищо по-различно от този контракт не беше включено, като се изключи доставката на устройствата. Този контракт, който подписахме в петък, е за техническо обслужване и логистика на машините. Единственият вероятен реализатор на тази поръчка беше „ Сиела Норма “, защото те към момента не са предали всички нужни принадлежности, с цел да се употребява софтуерът за тези устройства и да може да се модифицира единствено от България, без присъединяване на „ Сиела Норма “. Те можеха да откажат присъединяване в тази поръчка. След като обявиха присъединяване, във вторник имахме реализирани договорености по цената и техническите параметри. Останаха само клаузите по контракта, които в последна сметка изчистихме “, уточни Матева.

„ Няма да сме подвластни от един реализатор. Това е концепцията на подписаните контракти – да може българската страна посредством ЦИК да модифицира сама програмен продукт за всички типове избори, да преценя и разпорежда логистиката, превоза и техническото обслужване на машините на други участници в този развой, които се избират посредством социална поръчка по транспарантен метод, съгласно Закона за публичните поръчки “, сподели още представителят на ЦИК.

За момента предизборната акция тече толерантно, нямаме постъпили изключително доста тъжби, уточни представителят на ЦИК.

„ Това, което персонално на мен ми се искаше да стане по-бързо и в точния момент, е да изпратим машини в страната в РИК, за дам могат да се провеждат демонстрации и пробни гласувания, с цел да спокойни гласоподавателите които не са дали своят вот до този миг с машина, ще могат да се оправят бързо и елементарно “, сподели тя.

Тя акцентира, че се надява тази седмица това да стане и ще изпратят по три секции във всеки избирателен регион, с цел да могат да се проведат тези образования.

„ В много страни в чужбина ще се гласоподава с машина. Условието на Изборния кодекс е там, където повече от 300 гласоподаватели са дали своят вот на предходните избори на 4 април, и там, където има подадени повече от 300 заявки за формиране на секция за тези избори, да има сложена машина. Над 300 са секциите, в които би трябвало да бъде сложена машина, от тези 790. Решението кои ще бъдат секциите ще вземем занапред “, сподели още Матева.

Според нея режимът за гласоподаване в чужбина е много демократичен.

„ Навсякъде в чужбина, когато гласоподавател не е подал заявление да гласоподава в избрана секция, той няма да бъде включен в листата на тази секция. Той не е задължен да гласоподава в секцията, в която е подал заявление. Отивайки да гласоподава българските жители в чужбина, в случай че не е включен в листата, би трябвало да попълни декларация, че не е дал своя вот и няма да гласоподава в тези избори “, разясни представителят на ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР