Все още не сме определили в колко секции ще се

Все още не сме определили в колко секции ще се ...

Росица Матева: В 9 401 секции в страната ще има машинно гласуване


Все още не сме определили в колко секции ще се гласува на повече от една машина. Определили сме секциите, в които ще трябва да има машинно гласуване. Това са 9 401 секции в страната. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Предстои да определим и секциите в чужбина, в които ще се гласува машинно, както и секциите, в които ще има по две машини. Чакаме да подпишем договор и за доставката на тези 1500 устройства, за да сме сигурни, че разполагаме с тях и може вече да вземем решение къде да има по повече от 1 устройство. Идеята ни е поне в 700 секции да бъдат поставени по две устройства. В тези секции на предходните избори са гласували повече от 450 избиратели. За да има спокойствието на ЦИК, РИК и избирателите, че ще могат да гласуват в която и част на деня да отидат, без има струпвания и напрежение“, каза тя.

По думите ѝ по първоначални изчисления ще излезе малко по-евтино сегашното закупуване на машините.
„Надявам се и първоначалните изчисления водят към това, че ще бъде малко по-евтино. Цената на устройствата се е повишила след 4 април. Изчислявайки цената, ако разделим сумата, която е платена за устройствата, доставката и софтуера на 9 600, сега ще бъдат малко по-скъпи. Надявам се не толкова, колкото бяха първоначално обявени от „Сиела Норма“.

Тя поясни, че тези машини ще бъдат собственост на държавата така, както тези 9 600, след като бъде платена цената по предходния договор.

„Ние от ЦИК като държавен орган не можем да употребяваме такива квалификации. Проектодоговорът, който беше представен, беше изготвен на базата на предходния договор от 6 февруари и нищо по-различно от този договор не беше включено, с изключение на доставката на устройствата. Този договор, който подписахме в петък, е за техническо обслужване и логистика на машините. Единственият възможен изпълнител на тази поръчка беше „Сиела Норма“, тъй като те все още не са предали всички необходими инструменти, за да се ползва софтуерът за тези устройства и да може да се модифицира само от България, без участието на „Сиела Норма“. Те можеха да откажат участие в тази поръчка. След като заявиха участие, във вторник имахме постигнати договорености по цената и техническите параметри. Останаха единствено клаузите по договора, които в крайна сметка изчистихме“, посочи Матева.

„Няма да сме зависими от един изпълнител. Това е идеята на сключените договори – да може българската държава чрез ЦИК да модифицира сама софтуер за всички видове избори, да преценява и възлага логистиката, транспорта и техническото обслужване на машините на други участници в този процес, които се избират чрез обществена поръчка по прозрачен начин, съобразно Закона за обществените поръчки“, каза още говорителят на ЦИК.

За момента предизборната кампания тече толерантно, нямаме постъпили особено много жалби, посочи говорителят на ЦИК.

„Това, което лично на мен ми се искаше да стане по-бързо и навреме, е да изпратим машини в страната в РИК, за дам могат да се организират демонстрации и пробни гласувания, за да спокойни избирателите които не са гласували до този момент с машина, ще могат да се справят бързо и лесно“, каза тя.

Тя подчерта, че се надява тази седмица това да стане и ще изпратят по три секции във всеки изборен район, за да могат да се проведат тези обучения.

„В доста държави в чужбина ще се гласува с машина. Условието на Изборния кодекс е там, където повече от 300 избиратели са гласували на предходните избори на 4 април, и там, където има подадени повече от 300 заявления за образуване на секция за тези избори, да има поставена машина. Над 300 са секциите, в които трябва да бъде поставена машина, от тези 790. Решението кои ще бъдат секциите ще вземем тепърва“, каза още Матева.

Според нея режимът за гласуване в чужбина е доста либерален.

„Навсякъде в чужбина, когато избирател не е подал заявление да гласува в определена секция, той няма да бъде включен в списъка на тази секция. Той не е длъжен да гласува в секцията, в която е подал заявление. Отивайки да гласува българските граждани в чужбина, ако не е включен в списъка, трябва да попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува в тези избори“, поясни говорителят на ЦИК.

Източник: fakti.bg