Все още не са приключили съвместните проверки на служители от

...
Все още не са приключили съвместните проверки на служители от
Коментари Харесай

Служители на МВР и Общинска охрана глобяват за нарушения с велосипеди и тротинетки в Сливен

Все още не са завършили взаимните инспекции на чиновници от Териториална полиция към РУ-Сливен и Общинска защита за констатиране на нарушавания при ръководство на колела и електрически тротинетки в региона на пешеходната зона и на пътни сектори в Сливен. Нарушения по пътни сектори в града се установяват и от чиновници на „ Пътна полиция “.

Предвид ресурса, с който разполага Районното ръководство в Сливен, се правят инспекциите всеки ден по график в друг часови диапазон . От началото на юни до през днешния ден в часовете на инспекциите са открити редица нарушавания. Съставени са 34 фиша и 10 акта на лица над 16-годишна възраст , които са се движили по пешеходната зона с велосипед или самостоятелни електрически транспортни средства, както и на такива, нарушили разпоредбите на разнообразни пътни сектори в града.

Акция. Снимка: ОДМВР-Сливен

Грубо нарушаване е придвижването на двама върху електрическите тротинетки, което заплашва живота и здравето , като на ползващите транспортното средство, по този начин и на останалите участници в придвижването.

Най-големият брой извършители са деца до 16-годишна възраст , против които не може да се приложи административна глоба. В тези случаи се сформира акт на родителите. Практиката демонстрира, че огромна част от родителите не са осведомени с придвижването на техните деца, по какъв начин и къде ръководят колела и тротинетки, по отношение на това ОДМВР-Сливен моли за завишаване на родителския надзор .

Напомняме, че децата до 12-годишна възраст , които употребяват колела, тротинетки, ролери и скейтове би трябвало да бъдат под надзора на възрастен , който да управлява придвижването им.

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на колела и самостоятелни електрически транспортни средства са длъжни да се движат по построената велосипедна инфраструктура , а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване ; да употребяват светлоотразители при придвижване през нощта; да употребяват каска, в случай че са на възраст до 18 години.

На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „ Забранено е влизането на колела “ ; да транспортира други лица; да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за придвижване по пътищата.

Важно за родителите , които желаят да закупят на детето си електрическа тротинетка, е да знаят че минималната възраст на лидера е 14 години – за придвижване единствено по велосипедни алеи, и 16 години – за придвижване по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с оптимално позволена скорост до 50 km/h;

Съвместните инспекции на РУ-Сливен и Общинска защита ще продължат .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР