Все още не можем да оценим социологически партията на г-н

Все още не можем да оценим социологически партията на г-н ...

Първан Симеонов: Очертава се сложен парламент


Все още не можем да оценим социологически партията на г-н Цветанов. Трябва да проследим и ефектите на отцепванията на БСП. Процесите могат да текат и в двете посоки. Това е моментна снимка на нагласите сега. Кампанията и скандалите и пандемията могат да променят ситуацията. Това заяви Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл" в студиото на БНТ.

Той допълни: „Има формации с твърд и предвидим електорат. Те не бива да се плашат от ситуацията. Има и формации с по-възрастен електорат и той се притеснява повече. Около 1/10 от желаещите да гласуват казват, че биха се въздържали, заради коронавируса.“. Според него се очаква да гласуват около 2,8 милиона. Също така подчерта, че от активността зависи и избирателната бариера.

Симеонов поясни: „Към този етап е трудно да се каже кой би загубил и кой би спечелил от коронавируса. Засега младите са по-спокойни.“

На въпрос на водещата за протестния вот той отговори, че има конкуренция между БСП и формацията на Слави Трифонов: „“Има такъв народ“ увеличи своето влияние, същото важи за Демократична България. За тях е важно да постигнат мобилизация на финалната права. Важно е при тях да има сцепление между една компактна формация като ДСБ и една флуидна и мрежова като „Да, България“.

За патриотичния сектор заяви: „Покрай македонския въпрос ВМРО отбеляза ръст. Там зависи от формата на явяване.“

Той коментира и формацията на Мая Манолова и Отровното трио: „Тази формация представя протеста в неговия най-ясен вид. От тях ще очакваме енергична кампания.“

По темата с ДПС Симеонов коментира: „ДПС също има вътрешно нишови конкуренти, но те сега не се виждат. Сега ДПС може да се надява на повече вот отвън. В последните месеци наблюдаваме положителна динамика. С изявлението на Ердоган това се засилва.

За конфигурациите в бъдещия парламент той даде прогноза: „Очертава се сложен парламент. Възможно е ГЕРБ да търси с кого да управлява. Потенциалните съюзници са ВМРО и НФСБ. Възможно е и общ фронт срещу ГЕРБ.“

Според него ситуацията не би се характеризирала като криза. Симеонов подчерта, че не бива да се подценяват и малките партии, които стават съществени, когато се групират. Кампаниите стават все по-технологични, завърши Симеонов.

Източник: fakti.bg