Все още не може една електронна рецепта да се изпълни

...
Все още не може една електронна рецепта да се изпълни
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Има опасност все по-малко аптеки да отпускат лекарства по НЗОК

Все още не може една електронна рецепта да се извърши в две аптеки. Това съобщи в ефира на ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Тя предизвести, че има заплаха все по-малко аптеки да отпускат медикаменти по здравна каса. 

„ Преди години тези медикаменти бяха към 25% от оборота на една аптека, а в този момент – към 75%. Срещу 1,66 лева Това е таксата, която взима фармацевтът от НЗОК. Бяхме изправени пред доста компликации в доставките на тези медикаменти. “, съобщи проф. Сербезова.  

По думите ѝ има дискриминационно отношение към фармацевтите у нас по време на пандемия. Причината – безплатните медикаменти за пациентите, които се покриват от НЗОК. Според нея производителите имат добра облага, само че тази на аптеките не е променяна от години. 

Българския фармацевтичен съюз настояват да се регламентира такса от 10 лева за обслужване на COVID-рецепта. „ Ние сме на „ първа линия “, без значение дали ни го признават, тъй като сме най-близко до пациентите. “, посочи Сербезова и добави, че всички медицински класи са получили поддръжка в пандемията, без фармацевтите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР