Все още не може да се потвърди с абсолютна сигурност,

...
Все още не може да се потвърди с абсолютна сигурност,
Коментари Харесай

Науката остава дистанцирана за ползата от хининовото лекарство срещу COVID-19

Все още не може да се удостовери с безспорна сигурност, че препаратът на хининова основа хидроксихлорохин, употребен за лекарство против малария и рекламиран от президента Доналд Тръмп като средство от първа линия за лекуване на ковид, е по-ефективен от лечения с стандартни лекарства. Това настояват китайски учени на база лично изследване, което обаче се основава на прекомерно дребен брой пациенти, заяви Bloomberg.

Изданието цитира отчет, оповестен от Journal of University of Zhejiang в Китай. Според него в изследването сабили обхванати единствено 30 пациенти. 15 от тях са били лекувани с хидроксихлорохин и след седмица лекуване 13 са дали негативни резултати за ковид. Другите 15 са били лекувани с обичайни лекарства и стандартни грижи според от симптоматиката - постелен режим, антивирусни препаратати и антибиотии при нужда, обдишване с О2, след което 14 от тях дават негативен резултат за вируса. 

Един от пациентите в китайското проучване, лекуван с хидроксихлорохин, е развил тежки затруднения. Четирима пациенти, получили лекарството, са развили диария и признаци на евентуално увреждане на черния дроб, спрямо трима, получаващи стандартно лекуване. По тази причина китайските откриватели излизат със умозаключение, че са нужни спомагателни изследвания, на база п-голям брой пациенти, с цел да се изследва по-обстойно съотношението полза/риск от използването на хидроксихлорохин.

В същото време френски учени рапортуват цялостен резултат от лечението с хидроксихлирохин и азитромицин, а страната ни забрани експорт на медикаменти на хининова основа.

Хидроксихлорохинът, изключително в композиция с антибиотика азитромицин, получи необятно внимание след изследване на към 40 пациенти, приети в болница с Covid-19 във Франция. В него се загатва ролята на хининовия препарат като се твърди, че е оказал помощ да се почисти вирусът от телата на 26 пациенти, което било потвърдено въз основа на проби, взети от назални тампони. Експерти се отнесоха сскептично към метода на изследването, като го нарекоха забавен, само че надалеч от финален.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти гръмко прокламира, че е убеден, че лекарството ще работи. В събота вицепрезидентът Майк Пенс също популяризира съставката на събитие в Белия дом.

Научната мисъл в Съединени американски щати обаче не бърза да удостовери очакванията на Тръмп. Най-добрите учени, в това число членът на групата за ковид в Белия дом Антъни Фочи към този момент пазят тезата, че има потребност от в допълнение изследване, преди да се насърчи използването на съставката. Хидроксихлорохин към този момент се дава на доста приети в болница пациенти в Ню Йорк и стартират по-големи изпитвания - част от необятен опит да се откри всичко, което може да работи против заболяването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР