Все още не мога да встъпя във длъжност, защото не

...
Все още не мога да встъпя във длъжност, защото не
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Одитни доклади от Сметната палата с драстични нарушения потъват в прокуратурата

„ Все още не мога да встъпя във служба, тъй като не е оповестено решението на Конституционния съд в Държавен вестник. Не мога да кажа за какво се бави, това би трябвало да кажат хората, които дават отговор за изявленията там. Вече имаме съществени учредения да считаме, че преднамерено се бави обявяване. “

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ публично възобновеният на поста ръководител на Сметната палата Цветан Цветков.
Тази теза, че мандатът ми е изминал е безусловно нелегитимна. И да е изминал би трябвало да се довърши мандатът до избирането на нов ръководител. Администрацията на Народното събрание бави моето ново назначение, защото Държавен вестник е към Народното събрание.
Цветков разяснява и одитните отчети , които бяха огласени по-рано през седмица от Сметната палата:

„ Прокуратурата смята, че по нито един от отчетите не би трябвало да се повдига обвиняване очевидно. Но е необичайно, че прокуратурата чак в този момент стартира да прави нещо по тези отчети, след няколко години. “

Има доста средства, които не са употребявани по предопределение “, уточни Цветков и даде образци за „ фрапантни нарушавания “, които са установили в отчетите, по-голямата част от които са от интервала на 2016-2017 година
Например парите за разчистване на пътищата през зимата са разходвани за напълно други цели на разнообразни общини. Има специфичен текст в Наказателния кодекс, в който се споделя, че всяко лице, което не употребява тези средства по предопределение търпи наказателна отговорност. За да се образува произвеждане прокуратурата би трябвало да види виновност на съответно лице.
По думите на новия остарял ръководител на Сметната палата, констатациите за нарушавания, разказани в одитните отчети, не са изтекли по отминалост.

„ В един от случаите има 420 хиляди лв., които са надплатени за нещо, което е коствало по-малко. Има и други случаи с фрапантни суми, които са плащани “, сподели още Цветков.

Според него е нужна всеобхватна правосъдна промяна .

Законовите актове, нормативите, когато са свързани с тази система, просто всичко пропада там. Липса на съгласуваност има също. Години наред прокуратурата не изпращаше информация до нас по отношение на нашите отчети - какво се случва с тях. Например предходната година написах писмо с цел да се поинтересувам, дадоха отговор най-общо без никаква конкретика. Чак в този момент получихме отговор след повече от година и не е повдигнато нито едно обвиняване “, означи Цветанов.

„ Те се активизираха в този момент да избират нов ръководител на Сметната палата, тъй като Конституционният съд ме възвърне на поста “, счита той.

Според него до края на месец юли е реалистично да влезе още веднъж в служба отпред на Сметната палата.

„ Следващият ръководител на Сметната палата би трябвало да е самоуверен, несклоняем и да не бъде политически комфортен, каквито бяха и до момента ръководителите на Сметната палата “, разяснява още Цветков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР