Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в

...
Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в
Коментари Харесай

Все още не е започнал ремонтът на Пампоровата къща в Стария Пловдив, която горя в края на януари

Все още не е почнал ремонтът на Пампоровата къща в подножието на Античния спектакъл в Пловдив, която пострада при пожар в края на януари. Сградата е монумент на културата и се употребява като гардеробна от всички гостуващи актьори, които изнасят представления на откритата сцена.

От Общинския институт " Старинен Пловдив " твърдят, че до началото на новия артистичен сезон на Античния спектакъл постройката ще бъде ремонтирана. Експерти от Инспектората към НИНКН и основният проектант на регион " Централен " към този момент са изготвили протокол за съответните ремонтни действия.

" Ние незабавно въз основата на тези наставления сме внесли обяснителна бележка и оферти за осъществяване на тези действия към НИНКН, за по-скоростно координиране, с цел да можем да приключим до началото на дейния сезон доникъде на май месец ", сподели доцент Елена Кантарева-Дечева – шеф на ОИ " Старинен Пловдив ".

Тъй като Пампоровата къща не е застрахована, финансирането на ремонта ще бъде от общината. Сумата ще бъде сред 50 и 80 хиляди лв. според от това дали ще се освежи цялата фасада или единствено ще се почистят следите от пожара и ще се оправи изгорелия таван. Електрическата апаратура също ще бъде сменена. Други две възрожденски къщи – Павлити и Данчовата, към този момент са с актуализирани фасади. А в къщата на Зографина посетителите ще могат да изпият и по чаша кафе.

" Това ще бъде първото кафене в обектите на древен Пловдив, с което са надяваме да стартираме за оживяваме региона, така наречен като източно Трихълмие. Би било разумно тук да се предлага кафе на пясък, на плам, което е особено за епохата ", сподели още доцент Елена Кантарева-Дечева.

" Надявам се да науча повече за историята на мястото, за културата на Пловдив. Не знам нищо съответно, също така че от хълмовете в Стария град залезът е доста хубав ", сподели туристка.

Сред новите обекти, които туристите ще могат да видят, е и римската къща с възобновени мозайки в подлез " Археологически ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР