Все още не е ясно защо е бил забавен приемът

...
Все още не е ясно защо е бил забавен приемът
Коментари Харесай

След смъртта на двама пациенти в Пловдив: Все още не е ясно защо се е забавил приемът им |

Все още не е ясно за какво е бил занимателен приемът на двамата мъже, които починаха в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Това заяви на ексклузивен брифинг изпълнителният шеф на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.

Скандалният случай стана прочут през вчерашния ден, откакто, на което се вижда по какъв начин двамата мъже седят на стълбите, единият с кислородна бутилка, и часове наред чакат да бъдат признати в отделението, в което са пренасочени.

По-рано пред bTV жената описа, че той е бил разкарван сред клиниките в продължение на няколко часа, след дълго очакване на стълбите е бил заставен да се качва пеш към третия етаж, по време на което кислородът му е приключил. Дошлият на място доктор свалил кислородната маска и не поставил нова бутилка О2.

Жената сподели още, че мъжът ѝ е бил за хемодиализа, само че такава не е правена , защото той ѝ се обадил, че не е почнала, макар че са му дали обещание и предизвестил лекарите, че не се усеща добре.

Вчера от здравното заведение оповестиха, че ще бъде направена инспекция на случая, а резултатите от нея ще бъдат оповестени през днешния ден. На брифинга тази заран шефът на УМБАЛ " Св. Георги " изясни, че главната причина са логистичните проблеми, с които се сблъсква болничното заведение, след преструктурирането на отделения в коронавирус зони. Той посочи, че инспекцията към момента не е завършила и данните не са дефинитивни.

Джамбазов заяви, че Клиниката по токсикология и Отделението по професионални болести са били обединени в обща конструкция за долекуване на пациенти с ковид, защото леглата в Инфекциозната клиника не са били задоволителни. В едното от отделенията обаче 2/3 от личния състав е напуснал. В новата конструкция са освободени 35 кревати. В понеделник там са били превозени 6 пациенти. Трима от тях са били настанени, а другите трима, измежду които двамата умряли, е трябвало да изчакат. Точно двамата мъже, които са били оставени на изчакване, са умрелите. 

Д-р Джамбазов отхвърли пациентите да са чакали часове на стълбите. За мъжа, който е бил на О2, той посочи, че по информация от водача на колата за спешна помощ, съвсем от самото начало е бил в незабавния автомобил и не е прекарал два часа на стълбите, на които е бил сниман във видеото на брачната половинка . Той е трябвало да изчака да дойдат медици от коронавирус отделението, с цел да бъде качен на ръце, защото постройката няма асансьор.

" Това изчакване никога не е процедура. Тези пациенти са били предизвестени, че ще бъдат качени в Клиниката по инфекциозни заболявания и е трябвало да бъде основана организация. Проблемът е бил, че това поделение работи от 3-4 дни като коронавирус зона, логистиката не е била изцяло изчистена. "  

Той заяви, че ще бъде открито кой тъкмо е отговорен за забавянето в приема на пациентите, макар че личният състав е бил известен за преместването им. Джамбазов отхвърли да има недостиг на О2 в структурата. Двамата пациенти са получили 10-15 л О2, с цел да поддържат сатурация (ниво на О2 в кръвта) към 70-80.

" Да се носи виновност за смъртни случаи е доста комплицирано , единият пациент е бил с тежки съпътстващи болести, на хемодиализа, която от много време не била правена. Пристигнал е при при нас в положение за незабавна хемодиализа, това е едно от основанията той да бъде преведен в структурата за долекуване. Той умира тъкмо по време на стартирането на хемодиализата, когато прави неочакван сърдечен арест ", изясни шефът.

По думите му другият мъж е умрял на идната заран, той е бил по-възрастният и с тежка коронавирус зараза.
И двамата мъже са били са доста повредени.

" Случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Не мога да кажа, че има виновност, до момента в който това не се потвърди от прокуратурата или от нашата инспекция ", сподели шефът на университетската болница в Пловдив.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР