Все още не е ясно кога ще започне наземната офанзива

...
Все още не е ясно кога ще започне наземната офанзива
Коментари Харесай

Все още няма решение за цивилните в Газа, ударите продължават

Все още не е ясно по кое време ще стартира наземната атака на израелската войска в Газа. Военните към този момент са подсигурили периметъра и са подсилили огражденията към анклава. При посещаване в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкен даде обещание поддръжка от Вашингтон.

Не се вижда вид и за помощ за цивилното население. Над 330 000 избягаха от домовете си поради бомбардировките. Жертвите към този момент са повече от 1300, а ранените - минимум 5000. Жителите на Газа се пробват сами да търсят оживели под руините. Бомбардировките не стопират към този момент пет дни, а разрушените здания са стотици.

„ От 2 часа нощес до през днешния ден единствено в Хан Юнис починаха повече от 50 души, броят на жертвите непрестанно пораства. Няма място да ги погребем, по тази причина гробовете се копаят на разнообразни места - към къщите и тук-там, дарени от притежателите на земя ", призна Ахмад, който живее в Газа.

Засега няма решение за това по какъв начин да се избегне директното излагане на цивилните жители на дейностите на военните. Египет е отказал да отвори филантропичен кулоар към своята територия, споделят дипломати, взели участие в договарянията. Съединени американски щати и няколко арабски страни се пробват да убедят прилежащата страна да одобри бежанци. Засега получават отвод и това оставя двумилионното население на Газа блокирано в анклава, който е с размери 40 на 10 километра.

" Когато започнаха ударите, избягахме от вкъщи без обувки. Един час ходихме с децата и те се умориха. Едното е на по-малко от годинка, другото е на две. Нямаме нищо у себе си - пелени, детска храна - нищо. Оставихме всичко и избягахме поради гърмежите ", сподели Мизиян, жителка на Газа.

Израелската войска заяви, че към момента няма решение за започване на наземна интервенция. Според военните терористи от „ Хамас " и все още се пробват да преминат през огражденията и да влязат в Израел. „ Ясно е, че „ Хамас " не може да съществува в настоящия си тип, тъй като ще направи всичко, с цел да унищожи страната ни. Това няма да се случи. Ще унищожим способността им да повторят това в миналото още веднъж ", безапелационен беше представителят на израелската войска майор Дорон Спилман.

След образуването на спешно държавно управление управлението на страната се закани, че ще унищожи групировката. " Граждани на Израел, довечера формирахме спешно държавно управление. Народът на Израел е обединен и през днешния ден неговото държавно управление е единно. Борим се с лицемерен зложелател, по-лош от ИДИЛ. Видяхме девойки и момчета, които бяха убити, дами, които бяха изгорени живи ", съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху.

„ Казвам тук, дано чуят всички - това нещо, наречено " Хамас ", тази " Ислямска страна " на Газа - ще ги изтрием от лицето на Земята. Ще спрат да съществуват ", безапелационен бе министърът на защитата Йоав Галант.

Англия разгласи, че ще изпрати на Израел разследващи самолети и бойни кораби. На собствен ред американският държавен секретар даде обещание Вашингтон „ постоянно " да поддържа Израел, само че настоя, че палестинците имат законни желания, които не са представлявани от „ Хамас ".

„ Обсъдихме способи за справяне с филантропичните потребности на хората, живеещи в Газа. Искаме да ги предпазим оптимално от протичащото се, до момента в който Израел организира законните интервенции, посредством които да се защищити от тероризма и да подсигурява, че сходни дейности в никакъв случай повече няма да има. Говорихме и за опциите за основаване на филантропични коридори за безвредно прекосяване на цивилни жители, които желаят да изоставен и да се измъкнат от „ Газа ", посочи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

В опит за обезпечаване на такива коридори, Блинкен ще организира редица срещи в Израел и Йордания, в това число и с представители на Палестинската автономност на Западния бряг.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР