Все още не е ясно кога президентът Румен Радев ще

...
Все още не е ясно кога президентът Румен Радев ще
Коментари Харесай

Преди третия мандат: Партиите с все по-отчетливи нагласи


Все още не е ясно по кое време президентът Румен Радев ще разгласи коя партия ще получи третия мандат за сформиране на държавно управление. Има ли смяна в желанията на партиите след вчерашните съвещания при президента?

Все по-отчетливи стават настройките на партиите, от които зависи бъдещето на това Народно събрание и дали ще има избори наесен.

„ Продължаваме промяната “ ще обсъдят в идващите дни каква ще бъде позицията им - ще договарят ли с „ ИТН “, по какъв метод и биха ли подкрепили държавно управление с техен мандат или с тяхно присъединяване.

А водачът на ГЕРБ разгласи от Ямбол, че нови изори би трябвало да дефинират кой с кого да се коалира.

Правителство е допустимо единствено, в случай че бъде възобновено остарялото болшинство - акцентират от Българска социалистическа партия. Ако мандатът е при тях, те ще водят договаряния в тази посока, а в случай че е в „ Демократична България “ или Има Такъв Народ - ще вземат участие в тях. Не са удовлетворени обаче от някои министри в досегашното държавно управление.

„ Не са блестящи оценките ни за някои министри, неофициално мога да го споделя, не е в този момент моментът, в този момент би трябвало да създадем оптимално добра атмосфера за диалозите, които предстоят “, съобщи Кристиян Вигенин.

Работещо Народно събрание би трябвало да има, сподели правосъдният министър в оставка Надежда Йорданов. По думите й от „ Демократична България “ са подготвени да договарят, с цел да продължи правосъдната промяна.

„ Това значи настоящо държавно управление с ясно болшинство. Ние не слагаме червени линии по какъв начин то да бъде образувано. В диалози съм уверена, че ще бъде открит салдото. Разговори за личен състав към момента няма “, сподели правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

От " Продължаваме промяната " няма да откажат присъединяване в договаряния за ново държавно управление, само че не споделят, че ще поддържат кабинет с присъединяване на „ ИТН “.

„ Ако се сформира кабинет със същия състав каква би била разликата в този кабинет, какъв брой резистентен би бил той и дали ние няма да създадем компромис с нулевата приемливост към корупцията. Не, ние не сме подготвени на компромис с тази наша полезност “, означи Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “.

А водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изясни от Ямбол - единствено избори биха довели до устойчиво ръководство.

„ Народът дефинира кой с кого да се коалира. Ако желаеме устойчиво ръководство, това без първите партии, мощните партии, не става. Иначе влизат " партии джуджета ", като Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ, и стартират с претенциите. И аз не преставам да споделям, че най-важното за един човек са моралът и полезностите, а на ГЕРБ пъпната шнур е евроатлантическата общественост, и в нейно име сме подготвени на взаимни отстъпки “, разяснява Бойко Борисов.


Очаква се през новата седмица президентът Румен Радев да каже на коя групировка ще връчи последния опит за държавно управление преди новите избори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР