Все още не е ясна причината за инцидента, при който

...
Все още не е ясна причината за инцидента, при който
Коментари Харесай

Ген. Спас Спасов: Липсват летателни часове на нашите военни пилоти

Все още не е ясна повода за случая, при който аероплан МиГ-29 падна по време на обучение край Шабла. Разследването е под управлението на Военната прокуратура. Тече и цялостна инспекция на документите за техническото положение и летателната валидност на изтребителите в авиобаза " Граф Игнатиево ".

По отношение на подготовката на българските военни водачи коментар направи ген. Спас Спасов, ръководител на УС на Фондация " Български Военновъздушни сили ". Изключително тежко възприех този случай, защото аз се готвех да отпътувам за Шабла. Имах покана за присъединяване във ВИП деня. Настройката за това прекарване да следя ученията на нашите водачи беше приповдигнато моето въодушевление и внезапно сутринта узнавам, че учението е спряно поради случай. Веднага беше обявено на мен с намека, че е тежък случай. Може би и злополука. Това беше доста тежко за мен, показа ген. Спас Спасов. По думите му, нощните стрелби над море се извършват единствено от опитни водачи. Това е връх в подготовката. Изисква се зад тила си да имат часове и подготвителни задания с осъществяване на тези стрелби.

Подготовката на водача, с цел да извърши тези стрелби включва тренировки на земя при пораждане на особена обстановка. Но се желае и време за часове във въздуха. Това, което липса в този момент на нашите водачи от години е да стоят във въздуха. Това води до взаимни отстъпки в тази подготовка и най-много една тренираност, изясни ген. Спасов.

Според него летателните часове на водачите са малко поради логистиката.

Имитация, че ние имаме висока бойна дарба. А това са шепа водачи, които могат да го вършат. И те също имат дребна нетренираност. Не е въпросът единствено в стрелбата. Той би трябвало да прави непрестанно тренировки във въздуха, нощем пилотаж, на разнообразни височини. И там да придобива тези качества, в случай че възникне обстановка, да реагира на нея съответно, разяснява ген. Спасов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР