Все още не е ясен съставът на делегацията, която президентът

...
Все още не е ясен съставът на делегацията, която президентът
Коментари Харесай

Скандал! Все още крият кой ще пътува утре с Радев до Дубай

Все още не е явен съставът на делегацията, която президентът Румен Радев ще води в ОАЕ.
Както Епицентър. бг първи написа, формалното държавно посещаване стартира на следващия ден, само че програмата в елементи продължава да се пише  защото от  " Дондуков " 2  още се двоумят за листата на министрите, съпровождащи Радев. А от това зависи какъв брой и какви съглашения ще се подпишат.

Подготвени са три съглашения: за земеделие, за туризъм и за обучение. Подготвено е и Стратегическо съглашение сред България и ОАЕ ", оповестиха за Епицентър. бг  дипломати от Външно. 

Те споделиха, че по разпореждане на външния министър Николай Милков визитата се приготвя от консула ни в Абу Даби Иван Йорданов, защото заради приключване на мандата, посланикът ни се е върнал в София.

По неофициална информация с Радев ще пътуват икономическият министър Никола Стоянов, външният министър Николай Милков, зам.-министър на туризма, зам.-министър на образованието и 13 предприемачи, представители на разнообразни компании.

Засега са закрепени двете значими събития от визитата - срещата сред двамата президенти - Румен Радев и шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (в първия ден) и икономическият българо-емиратски конгрес, който ще бъде открит от българския държавен глава и министъра, който в Абу Даби дава отговор за България.

Под въпрос е срещата на Радев с министър-председателя на ОАЕ, който е в отпуск до 10 септември,  шейх Мохамед бин Рашед Ал-Мактум. Търси се вид за среща с негов заместител.

Дипломати споделят, че в бизнес средите са озадачени от неналичието на интерес от страна на България за разширение на икономическите връзки сред двете страни. От 8 месеца от емирствата упорстват за сключване на Генерално икономическо съглашение с България, само че от София към момента няма отговор. А без такава конвенция бизнес връзките с ОАЕ са блокирани, показаха дипломатическите ни източници.

Въпреки желанието на богатите емирства да влагат у нас, бизнес средата безусловно ги гони. За образец се дават сделките на високо равнище от 2019 година за разширение на пристанищата в Бургас и Варна. " Нямаме отговор оттогава, само че пък комисионната, която беше поискана, беше по-голяма от самата концесия ", описаха пред Епицентър.бг  потресени дипломати. От нашето Външно описват за предприемачи от ОАЕ, които идват у нас с желание за вложения, бързо си потеглят след " конфликта " с политико-бизнес нравите у нас.

 

В дипломатическите среди се споделя, че нито един представител на българската страна не се е разписал в книгата за съболезнования във връзка кончината през май на президента на емирствата Халифа бин Зайед Ал Нахаян, брат на сегашния президент шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, по чиято покана Радев ще дойде на следващия ден в Абу Даби. " Елементарно почитание не се прояви, даже дипломатическия протокол не се съблюдава ", разясниха дипломати.

Спънка в междудържавните връзки е и въпросът с предприемача с 19 обвинявания у нас Васил Божков, който се укрива в Дубай. Очаква се да бъде подписано съглашение за екстрадацията на обвинени, които живеят в ОАЕ, до момента в който България ги търси, както заяви преди дни министърът на правораздаването Крум Зарков. От това съглашение зависи дали българското правораздаване ще може да върне Божков в България, защото той не е в аления бюлетин и за управляващите на ОАЕ е единствено един предприемач.

Другият огромен проблем е нотата на Външното министерство на ОАЕ да закрие посолството си в София. Вместо да създадем действия това да бъде анулирано, както са създали две-три европейски страни, от София било изпратено пожеланието " Желаем ви триумф! ", което в Абу Даби разчитат като насмешка и отвращение да възобновяване на връзките. Затова ориста на посолството на ОАЕ в София зависи от идното двудневно посещаване на Радев, което би трябвало да стартира на следващия ден.

А публична информация за него към момента няма, макар уверенията от пресцентъра на президентството, че през вчерашния ден или през днешния ден най-късно обществото ще бъде осведомено за визитата на Радев в ОАЕ.

Българската делагация би трябвало да дойде в Абу Даби на следващия ден вечер към 20 часа.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР