Все още не е решен проблемът в МБАЛ Света Петка“

...
Все още не е решен проблемът в МБАЛ Света Петка“
Коментари Харесай

Центърът по хемодиализа във Видин спира работа днес на обяд до понеделник

Все още не е решен казусът в МБАЛ „ Света Петка “ - Видин, където Центърът по хемодиализа работи на спешен режим поради щета.

Днес на обед Центърът ще спре работа изцяло до понеделник, тъй като би трябвало да бъдат отстранени всички недостатъци и да се подменят избрани модули, сподели в „ Преди всички “ шефът на Видинската болница доктор Цветан Василев. Той увери, че всички пациенти, които са на хемодиализа, ще бъдат признати в болничното заведение в Монтана.

„ Всичко е контрактувано, пациентите ще бъдат превозени до град Монтана. Там е обезпечено диализно лекуване за тях. Графикът е изработен и никой няма да остане без диализно лекуване. Пациентите, които се диализират в нашия център, са 44. От през днешния ден на обед до понеделник сутринта тези хора ще бъдат диализирани в Монтана “, акцентира той.

Същевременно изпълнителният шеф на МБАЛ - Монтана доктор Тодор Тодоров също увери, че всички пациенти на хемодиализа от Видин ще бъдат признати в лечебното заведение:

„ Ние имаме опция да поемем тези пациенти в Монтана. В нашата болница има една диализа, има настрана частен диализен център. Пациентите са разпределени сред двете заведения “, сподели доктор Тодор Тодоров. Той сподели още, че МБАЛ - Монтана сега е в доста положително положение:

„ Миналата година по стратегия на Министерство на здравеопазването с целева дотация закупихме 10 нови диализни апарата, а със лични средства реновирахме диализната зала. Готова сме да посрещнем всевъзможни провокации. За момента нямаме проблеми “.

180 хиляди лв. са обещани към този момент от здравното министерство на болничното заведение във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, кревати и водоочистваща система. Ще бъде осъществена инспекция на събитията към смъртния случай на пациента, който е бил на хемодиализа. Мъжът не се е явил в понеделник на процедура. Във вторник той е бил потърсен от болничното заведение и в сряда е трябвало да му бъде осъществена процедура. Друг човек е в доста тежко положение. Той е с онкологично заболяване и заради това при него е настъпила потребност от остра диализа, която е осъществена в Лом, след което пациентът е върнат в МБАЛ - Видин, заяви

„ Аз не мога да кажа какво ще се случи с този пациент. При него прогнозата е неприятна заради самото положение на онкологичното заболяване, а не заради това, че не е извършена диализа или че се е случила щета, заради която не е могло да бъде извършена диализа “, разясни Василев.

Относно това кой би трябвало да понесе отговорност за случая със прекъсването на Центъра по хемодиализа и последствията от това, доктор Василев сподели:

„ Това е нещо, което се случва ненадейно и случайно. Според инженерите от компания „ Фрезениус “ това се е случило в резултат на това, че беше понижено налягането на водоподаването в град Видин в този ден и по-късно при повишение на налягането се е случила тази щета. А дали е тъкмо по този начин?... Аз не мога да кажа кой да понесе отговорността “.

В звуковия файл можете да чуете изявление на Диана Дончева с доктор Цветан Василев и доктор Тодор Тодоров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР