Все още не е приключило и продължава разследването по задържането

...
Все още не е приключило и продължава разследването по задържането
Коментари Харесай

Моряците ни, проверявани за улов на акули в Румъния, нямат право да напускат корабите

Все още не е завършило и продължава следствието по задържането на българските риболовни кораба в Румъния, съобщи дипломатическата ни задача там за „ bTV “.

Плавателните съдове остават на пристанището в Костанца . Те се ревизират поради улов на акули в нарушаване . Извършват се и повторни разпити на тримата капитани.

Българският дипломат в Букурещ Радко Влайков разгласи, че десетимата моряци са добре , имат храна и вода , само че нямат право да напущат корабите. Те са от Бургас , Каварна и Варна . По думите му към този момент няма повдигнати обвинявания. Посланик Влайков чака някаква смяна в обстановката до края на деня. Ако това се случи, тя ще бъде оповестена на уеб страницата на Министерство на външните работи. Ако се наложи, консул от Букурещ също има подготвеност да пътува до Констанца.

Адвокатът на Рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “ съобщи, че те са членове на организацията и че не може да става дума за противозаконен улов.

Не се изключва опцията на тримата капитани да бъдат повдигнати обвинявания . Казусът е комплициран, защото плавателните съдове са били арестувани в общоевропейски води, където уловът на акула е разрешен . Той е неразрешен в избрани региони в румънски води.

„ Конфискуваха ни целия улов. Иззеха всичко, в това число уреди, само че нямаха заповед “ , разяснява капитан Красимир Петров за „ NOVA “, добавяйки:

„ В 21:00 часа взеха решение, че ще ни разпитват. Държаха ни за разпит цяла нощ. До 05:00 часа сутринта. На капитаните ни връчиха някакви протоколи, от които нищо не можеш да схванеш. Най-отдолу написа санкция от 250 до 5000 леи. Това е санкция за капитаните единствено. Изведнъж се оказва, че екипажите са очевидци, а пък ние капитаните сме обвинени и тримата. Българската страна е внесла протестна нота. Още незабавно беше известен министърът, той уведоми министърът на външните работи. След това консулът се свърза с нас. “

Директорът на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ доцент Ваня Стаматова заяви за „ БНР “, че моряците ни са добре и не са арестувани, а Министерството на външните работи било в непрекъсната връзка с тях.

Повече детайлности се чакат в понеделник .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР