Все още не е приключила проверката в болниците „Пирогов“ и

...
Все още не е приключила проверката в болниците „Пирогов“ и
Коментари Харесай

Зам.-здравният министър разкри какви злоупотреби са установени в здравната система до момента

Все още не е завършила инспекцията в лечебните заведения „ Пирогов “ и Александровска. Някои от сигналите за злоупотреби пристигнаха от публицисти, други от пациенти, трети от НЗОК. Сред нарушаванията са подправените хоспитализации. Понякога пациентът изобщо не знае, че е бил в лечебното заведение, различен път му се пуска амбулаторен лист, без той да е лежал в болница. Това съобщи зам.-здравният министър доктор Александър Златанов в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия.

"Когато съмнителните хоспитализации минат избрана численост се прави инспекция. Тези инспекции са рутинни, само че в процеса на ревизи някои от тях стават по-задълбочени ", добави той.

Той прикани пациентите да подават сигнали за нередности.

Д-р Златанов разяснява, че от време на време се обаждат пациенти, които са удовлетворени от лекарите и желаят да ги похвалят. "Въз основа на противоположната връзка ще подобрим здравната услуга, също така ще се построи или надгради доверието сред пациент и доктор ", изясни той.

"Над 300 000 лв. е вредата за НЗОК от злоупотребите с трансплантации ", разкри зам.-здравният министър.

Д-р Александър Златанов разяснява, че обстановката в някои лечебни заведения е сериозна. Той посочи, че се сменят шефовете на лечебните заведения, в които са открити злоупотреби.

"Времето за решаването на проблемите е малко. Екипът, който пристигна след нас ще надгради започнатото, тъй като е положително. Трябва да се ревизира по какъв начин се разходват средствата за здраве. По-важното е да се понижат и усъвършенстват разноските, в сравнение с да се вдигне здравната вноска. Ако вложим повече старания в ранната диагностика и извънболничната помощ, ще понижим и разноските ", счита той.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР