Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите

...
Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Ако ПП откажат разговор с нас, значи ли, че те подкрепят войната в Украйна?

Все още не е имало диалози сред ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно заседание. Това сподели за Българска национална телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ.

" Изпълнимо изискване е да се намерения, преди да се отхвърля всевъзможен диалог. На нас също ни е неприятно от мненията с анти-ГЕРБ изразителност. Ако изобщо няма да беседват с нас, значи изобщо не са разбрали какво значи парламентаризъм. Парламентаризъм значи да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш разговор и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на вероятното ", добави Десислава Атанасова.

Преговорите ще се модерират от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са приели предлагането на ГЕРБ да са медиатори в контактната група. От ГЕРБ ще излъчат свои специалисти по всяка една от тематиките.

" Ние желаеме диалози с всички партии, получили вота на българските жители. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подсилен по разнообразни тематики и цели, тогава няма значение кой се подписва под съдружно съглашение. Предлагаме диалози за евроатлантическа коалиция и тематики. Ако " Продължаваме промяната " откажат диалог с нас, значи, че те поддържат войната в Украйна ли, поддържат да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под встъпление " ръководство в никакъв случай с ГЕРБ ", значи че избират България да е изрично неутрална в позицията си по отношение на Путин. ", сподели Атанасова.

„ Въпреки апелите за договаряния в този момент, от ГЕРБ не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета " Петков ", поради неприятната му финансова политика “, посочи Атанасова.

" Урокът от тези избори е следният: Никой не може самичък да ръководи, на никой не може да се доверим напълно. Искаме да работите дружно в екип, с цел да може да се контролирате взаимно. Този ребус ни даде да разгадаем гласоподавателят и ние, в случай че сме виновни към страната, би трябвало да го създадем ", разяснява Десислава Атанасова.

Атанасова предвижда, че в случай че не се стигне до консенсус, през февруари още веднъж ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от " Продължаваме промяната " няма по какъв начин да сформират кабинет без ГЕРБ или Движение за права и свободи.

" Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, само че без присъединяване на ГЕРБ в кабинета, той би бил неустойчив. Числата ясно демонстрират това. ", посочи Атанасова.

Десислава Атанасова предвижда, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно заседание преди края на едномесечния период, защото са нужни значими решения, свързани с бюджета и Плана за възобновяване и резистентност.

Тя добави, че от ГЕРБ не са не запомнили репликите, които насочи президентът към тях през последните години, само че в този момент сме в обстановка, в която би трябвало да мислим за спешни решения.

" Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция би трябвало да организира съвещания и да се търси консенсус сред политиците и аз чакам това от господин Радев. ", сподели още Десислава Атанасова.

Ако се стигне до консенсус сред партиите за бъдещо ръководство, от ГЕРБ ще упорстват всички участващи в него да положат подписите си под съдружно съглашение.

" Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противоположен случай ще стигнем до миг, в който водачите са някъде и парламентарната поддръжка я няма сега ", съобщи Атанасова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР