Все още масовите случаи у нас не са от Омикрон,

...
Все още масовите случаи у нас не са от Омикрон,
Коментари Харесай

Доц. Иван Иванов: Janssen и AstraZeneca имат 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон

" Все още всеобщите случаи у нас не са от Омикрон, а от Делта разновидността. Все още няма място за суматоха. Анализираме няколкостотин съмнителни проби, които ще обявим при започване на другата седмица ", съобщи пред Bulgaria ON AIR доцент Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ.

По думите му, в случай че съдим по опита на другите страни, то в края на януари и началото на февруари може да чакаме внезапно повишаване на случаите на ковид поради Омикрон.

" Доказано е, че Омикрон се кара по-леко. Двете дози с Pfizer, Moderna и AstraZeneca съвсем не пазят от наново заразяване. Janssen и AstraZeneca имат 0% успеваемост против заразяване с Омикрон. Pfizer има 30% успеваемост с 2 дози, а бустерът има 75%. Може да чакаме от 5 до 10 хиляди случая на ден. Зависи по какъв начин популацията ще подходи към имунизацията ", изясни доцент Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан за какво хора с бустерна доза също се разболяват, той отговори, че въпреки всичко остава % от популацията, податливи на заразяване след трета доза, само че няма случаи, които да стигат до болница.

" Най-висок имунитет имат хората, които са преболедували Ковид-19 и са с цялостен имунизационен статус. Те имат съвсем 95% отбрана против Омикрон. Ако антителата ни са продуцирани от ваксини, то тогава не може да считаме, че сме предпазени. Само от преболедуване също не е задоволително висок имунитетът. Важно е да се направи ваксина след преболедуване ", акцентира доцент Иванов.

Появиха се изказвания на китайски учени, че Омикрон се е появил от съзнателно инфектирана мишка. Според специалиста има такива случаи с други вируси, при които животното играе роля на еволюционно ходило за вируса.

" Факт е, че най-близко родствените вируси до Омикрон са циркулирали в Южна Африка най-малко година преди този вирус. Би могло на локално равнище да е циркулирал в животните. Ковид-19 надали ще изчезне скоро, тъй като е много публикуван в животинската популация. Постоянно ще има трансмисия от животни към хора. В някакъв миг вирусът ще стане ендемичен - ще има обособени райони, в които ще се следи по-често ", посочи доцент Иванов.

По думите му предстоящите хапчета може много бързо да повлияят разпространяването на вируса, само че първоначално ще бъдат доста скъпи. Доц. Иванов означи, че е значимо лечението да стартира в първите 3 дни. " Ремдесивирът " пък продължава да бъде ефикасен.

" Повечето от създадените антитела нямат огромна успеваемост против Омикрон. Дизайнът е към сектор, който към този момент е мутирал. Назалните ваксини още са в доста ранен етап. Биха били доста ефикасни, в случай че усилват имунитета в лигавицата ",каза още гостът на Ганиела Ангелова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР