Все още имаме възможност за въвеждане на еврото през януари

...
Все още имаме възможност за въвеждане на еврото през януари
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Можем да приемем еврото през януари 2025 г., влизаме в период на високи лихви

Все още имаме опция за въвеждане на еврото през януари 2025 година, в случай че създадем нужните неща. Това каза председателят на Българския конгрес на бизнес водачите Левон Хампарцумян в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него има метод инфлацията да бъде натискана надолу с антиинфлационни ограничения, също зависи и методиката на броене на инфлацията. 

" Не бива да се не помни външният фактор - след известно утешение на инфлацията в Европа, в този момент отново потегли нагоре. Може да се окаже, че това ще ни свърши добра работа. Ако политическите причини надделеят, бихме могли с малко несъблюдение също да бъдем поканени да влезем ", счита Хампарцумян.

Ползите да бъдем в еврото са неведнъж по-големи от възможните опасности, които биха могли да се материализират, разяснява ръководителят на БФБЛ пред Bulgaria ON AIR.

" Ползите са простички. Транзакционните разноски - нещо, което може да пипнеш, по-висок рейтинг на страната, по-стабилна банкова система, в това число ангажимент на ЕЦБ да оказва помощ ", изясни той.

Според него влизаме в интервал с релативно високи лихви и той ще бъде задоволително дълъг: " Вероятно, даже преди да приемем еврото, ще има банки, които ще стартират да оферират ритейл артикули с депозити отвън България. Ако българският депозит или да вземем за пример депозитът в Австрия или Германия носи по-висок приход, е доста евентуално да забележим артикули, които ще накарат банките да стартират да дават лихви върху депозитите. Не бива да чакаме поевтиняване на заема, изключително ипотечният ".

И този, който дава заем, и този, който взема, трябва да бъде здравомислещ и да оставя буфери, посъветва Хампарцумян.

" Сега хората имат работа, безработицата е ниска, стопанската система върви нагоре, кредитирането пораства. Засега наклонността ни е добра. Добре работеща е нашата стопанска система. Прекалено доста политици са си построили скица " да печелят националната обич ". Търсят рецесия. Ако няма рецесия, я измислят ", уточни гостът. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР