„Все още има свободни места за лечението на болни от

...
„Все още има свободни места за лечението на болни от
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Иде четвърта вълна, пазете децата

„ Все още има свободни места за лекуването на заболели от ковид в „ Пирогов “. 390 са на лекуване в болничното заведение, 40 са интубирани, имаме и 6 деца, а останалите са на кислородна терапия “, това съобщи пред бТВ шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов.

Той бе безапелационен, че през последната година е имало „ доста напрежение за всички “, само че в този момент медиците са доста по-добре оборудвани и готови. По думите му най-важното е, че по-голяма част от медицинския екип към този момент са имунизирани или са преболедували ковид.

„ В момента имаме така наречен спорадични случаи на болни. Те са по 1-2 на седмица и то са все хора, които са отказали да се имунизират.

Вирусът се видоизмени. Той подмени групата, към която се насочва – към този момент все по-често обект са дребните деца, които за жалост не могат да се имунизират. Пазете децата! “, прикани проф. Балтов.

Попитан за какво България е измежду челните страни по смъртност от ковид за последните седмици – нещо, което тази седмица ген. Мутафчийски сподели, шефът на „ Пирогов “ съобщи следното:

„ Причините са сложни. Най-общо може да се каже, че за високата смъртност у нас има три аргументи. Те са: застаряващо ни население, многото съпътстващи болести, а също по този начин и че доста от хората не са правили никаква профилактични прегледи през последни 10-15 години “.

„ Скритата част на болестта е доста неприятна – първите дни си леко изнемощял, малко изтощен с лека температура и си мислиш „ Леко грипче е “. Това е рисковото, тъй като не кара хората да потърсят лекарска помощ в точния момент “, предизвести проф. Балтов.

„ Хората се бяха уплашили. Но всичките страхове бяха преодолени “, сподели медикът по тематиката със спряната имунизация с продукта на „ АстраЗенека “ и в следствие обновения развой.

Той е безапелационен, че интерес към имунизацията има и е сигурен, че от идната седмица ще има от ден на ден искащи.

„ Не мисля, че трябваше по-рано да се вкарва локдаун. Първо хората доста се умориха, а второ – никой не желае да има локдаун.
Но дано забележим какво значи локдаун у нас и в други страни, където има вечерен час, не може да излизаш без позволение и така нататък

Хората би трябвало да схванат, че извънредно меки са ограниченията, които бяха до момента, а и тези, които ще важат в този момент единствено за 10 дни.

Ако всички обещаят, че ограниченията ще се съблюдават ние може да обещаем, че изключителните ограничения ще важат единствено за 10 дни. Но ние не сме общество “, съобщи проф. Балтов.

„ Повече от година не съм излизал от „ Пирогов “. Не съм имал ден отмора. И това не е единствено при мен, а при всички сътрудници, които се борят с коронавируса… какво да кажа на хората, които се оплакват, че няма да работят за 10 дни “, призна медикът.

Проф. Балтов предизвести, че може да има и четвърта К-19 вълна у нас: „ Да, може да има четвърта К-19 вълна. Тя ще бъде доста по-малка и ниска, в случай че имунизациите приключат до края на август.

Всички знаем, че през летния интервал вирусът понижавам, само че не изчезва, поради това би трябвало да създадем всичко допустимо през топлите месеци да наваксаме с имунизациите.

Ако има четвърта К-19 вълна у нас тя най-вероятно ще се случи през месеците октомври-ноември “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР