Все още има българи, намиращи се в Судан. По данни

...
Все още има българи, намиращи се в Судан. По данни
Коментари Харесай

МВнР: Не всички българи са евакуирани от Судан

Все още има българи, намиращи се в Судан. По данни на външното ни министерство става дума за към 10 души. Има и такива, които са отказали да бъдат евакуирани. За другите се мислят разновидности за подобаващ маршрут, който да не заплашва сигурността им, предава Нова тв.

В сряда у нас се чака да дойдат част от първите евакуирани българи - сега те са в посолството ни в Берлин, докъдето са стигнали със аероплан на немските военновъздушни сили.

Видеа, снимани от български жители, демонстрират по какъв начин в Судан хората всеобщо бягат, взимайки единствено това, което могат да носят в ръце. А останалите по домовете си живеят в непрекъснат боязън.

„ Падат снаряди върху къщите, върху обичаните хора. Лоша работа, неприятна работа ”, свидетелства българин в Судан.

Свършват и запасите на вода и храна. Наш съотечественик с оранжерия с краставици ги товари в колата, с цел да ги раздава по къщите.

„ Ще пожертвам малко по квартала да обиколя да разпределям краставици. Тук нося туби с вода от реката, че майка ми няма вода от четири дни ”, споделя различен българин във видеото, оповестено в интернет.

Около десетина наши сънародници към момента не могат да изоставен страната, оповестиха от спешния щаб.

„ Поддържа се непрекъснат и денонощен контакт с всички тях и се дава цялостна информация, както за наличните варианти за направления по въздух и море ”, съобщи зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

„ От тях 4-ма - една жена с три деца пътува с рейс към база северно от Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със аероплан, само че не сме сигурни, че това ще се случи, защото по пътя е зародила заплаха и има възможност те да се върнат назад ”, съобщи Таня Димитрова, Ситуационен център към Министерство на външните работи.

Първите българи, напуснали Судан, са евакуирани от Саудитска Арабия в събота - с транспортен съд през Червено море. Останалата част от българите, напуснали в последните часове страната, сега са в Египет.

„ Един български жител, дружно със брачната половинка му и трите им деца като членове на фамилията не бяха включени в листата за евакуация, защото не разполагат с документи за идентичност ”, изясни Таня Димитрова.

Все още няма централна организация на извеждането на хора. Отделните страни се спогаждат с армията и техните съперници и изпращат самолети, рейсове или кораби. Летището в Хартум не работи. Евакуацията се организира с военни самолети, като до момента Съединените щати, Франция, Германия и Нидерландия съумяха да договорят такива полети.

„ Прекратяването на огъня към този момент не е в действие и би трябвало да продължим да настояваме за политическо решение. Не можем да си позволим Судан, който е с огромно население, да се взриви, тъй като това ще изпрати ударни талази в цяла Африка ”, съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи.

Опасността в Судан остава, тъй като двете въоръжени групировки не стопират боевете. Остава висока заплахата и за цивилното население, което няма задоволително храна и вода.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР