Все още има българи, които искат да се завърнат в

...
Все още има българи, които искат да се завърнат в
Коментари Харесай

Захариева: Има българи, които все още искат да се върнат у нас

Все още има българи, които желаят да се завърнат в България. Повечето от тях са такива, които живеят непрекъснато в чужбина и заради рецесията, са изгубили работата си или желаят да се върнат, тъй като тук се усещат по-сигурни. Това съобщи пред Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева.
Ние непрекъснато подкрепяме българските жители зад граница и органзираме " зелени коридори " за тяхното прибиране, сподели Захариева. Тя обаче още веднъж прикани българите да не пътуват или в случай че това се постанова, единствено да е в краен случай.
Това се отнася и за сезонните служащи, които отиват в чужбина - Захариева ги прикани да си останат тук, тъй като и у нас има потребност от сезонни служащи.
Външният ни министър разяснява и последния Европейски съвет, на който още веднъж породиха разногласия сред страните членки във връзка с финансирането на икономическото възобновяване след пандемията на ковид.
Захариева дефинира разногласията сред Севера и Юга като нещо обикновено и нещо, което не е ново. В случая за опълчването има доста условия - пандемията от ковид и от ден на ден разтящите терзания по какъв начин ще възстановим стопанските системи, Brexit, по-малко бюджет - повече упоритости и непредвидената потребност от повече средства за възстановяваве на стопанските системи, и за повече работни места.
" Спомняме си тежките продължаващи над 20-30 часа, няколко нощи съвещания на Съвета по време на рецесията 2008-2009 година. Но мисля, че в този момент Съюзът е по-подготвен, тъкмо вследствие на основаните механизми, в резултат на икономическата рецесия 2008. В момента в действителност има доста разногласия - би трябвало ли да се усили вноската за идващия бюджет поради новите условия. Имаше подобен спор още за Brexit. Сега е ясно, че ще имаме потребност от повече пари за възобновяване на стопанските системи. Трябва ли да се поеме от еврозоната т.нар коронаоблигации - това което желаят Франция, Италия, Испания и Гърция - по този начин да се каже Юга ", означи Захариева, представена от БГНЕС.
Тя допусна, че водачите на Европейски Съюз ще стигнат до единодушие, само че сигурно няма да е елементарно. Европейският съвет ще заседава още веднъж на 6 май.
По връзки на България Захариева съобщи, че част от ограниченията, които българското държавно управление приема и актуализира, се финансират от европейски средства.
" Бързо получихме единодушие за пренастройване на стратегиите, тъй че да се употребяват средства за битката с пандемията. За идващия бюджет също ще има такива средства ", сподели Захариева.
По думите ѝ европейска взаимност има. " 1 милиарда и 300 млн. са от европейската взаимност в България, обвързвана с ограниченията - това са парите, които имахме по стратегиите, само че част от тях щяхме да върнем ", акцентира първият ни посланик.
" Разбирам недоволството първоначално, тъй като никой не очакваше мащабите на тази рецесия. За по-малко от седмица се пренастроиха стратегиите, провежда се единна социална поръчка на европейско равнище, сътвориха се зелените коридори. Много бързо европейските инсттуции съумяха да се ориентират в тази обстановка ", добави още тя.
По отношение на рухването на ограниченията, външният министър е безапелационен, че те не би трябвало да падат, а да бъдат поетапни. " Много добре, че Комисията предложи обща връзка за координирано излизане от първия стадий, тъй като тази рецесия няма да завърши с разформироване на ограниченията. Има страни, които са доста наранени. Слава Богу, България е по-малко наранена ", добави Захариева.
Тя посочи, че проектът на Европейска комисия е образцов. Отхлабването на ограниченията би трябвало да се основава на научни обстоятелства, на това какъв е растежът на зоболяемостта, потенциалът на болничнните заведени, потенциалът на страната да работи.
Важна е координацията с обособените страни. Всяка страна съгласно сиуацията дефинира ограниченията, само че те не би трябвало никога да падат внезапно.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР