Все още е твърде рано да се каже каква ще

...
Все още е твърде рано да се каже каква ще
Коментари Харесай

Петиция в Италия издига Марио Драги за председател на Европейската комисия

Все още е прекомерно рано да се каже каква ще бъде ролята на бившия управител на Европейската банка и министър председател на Италия Марио Драги в Европейския съюз след изборите. Но едно е ясно: той е подготвен да поеме една от най-големите си отговорности: председателството на Европейския съюз. Той загатна за това в една от последните си речи. Драги вярва, че бъдещето на Европа се нуждае от радикална смяна, която той е подготвен да оглави. Той желае една по-конкурентоспособна Европа. В Италия хиляда души са подписали манифест, в който приканват кандидатурата на Драги за ръководител на Комисията да бъде официализирана. Томазо Греко е основател на тази петиция.

 
Подкрепяме Марио Драги, защото бихме желали Европа да бъде по-силна, по-обединена и по-авторитетна. На първо място по интернационалните аргументи, имам поради войната сред Украйна и Русия и рецесията в Близкия изток, само че също по този начин и когато става въпрос за това, пред което сме изправени. Всички тези провокации могат да бъдат преодолени, в случай че Европа бъде по-обединена. Партиите, които поддържаха държавното управление на Драги, би трябвало да ни кажат каква е позицията им във връзка с евентуалната му кандидатура.
Томазо Греко, уредник на петицията

Марио Драги е в действителност известен, заради своя ватмански проект, който избави еврозоната от сериозна рецесия, когато той оглавяваше Европейската централна банка. Като министър-председател на Италия той също се сблъска с значими провокации през последните години.

 
Това е доста по-голямо предизвикателство, тъй като то включва и използването на инструментите, които той контролираше в ролята на президент на Европейската централна банка. От една страна, той е превъзходен технократ, тъй че схваща естеството на проблемите, с които би трябвало да се оправи, а от друга, той е и добър политик, тъй като на доста технократи им липсва тази политическа сензитивност.
Франческо Липи, професор по стопанска система в университета " Луис "

Въпреки че се показва като по-умерен водач, който даже поддържа политиката на Драги, Джорджия Мелони не е коментирала възможната кандидатура. Въпросът дали тя ще се кандидатира за ръководител на Европейската комисия остава неотговорен. Марио Драги от своя страна не е обвързван с никоя политическа партия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР