Все още е рано да се радваме, че тръба от

...
Все още е рано да се радваме, че тръба от
Коментари Харесай

Петкова: Има много работа, за да достигне до нас тръба от "Турски поток"


Все още е рано да се радваме, че тръба от газопровода „ Турски поток “ ще бъде отклонена към България. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова във връзка оповестената през вчерашния ден от Бойко Борисов и Владимир Путин вест. За да се случи всичко това има да се свърши много работа, а и договарянията занапред предстоят. Въпреки това обаче обстановката е голям късмет за България да се трансформира в газоразпределителен център в района и да се случи идейният план за газов хъб „ Балкан “, стана ясно още от думите й.

„ Най-голямата вест от срещата на Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва е трасето от „ Турски поток “ да минава през България. Ако се стигне до реализацията на плана, ще бъде построен 10-километров сектор от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция Странджа “, изясни Петкова в Народното събрание по време на чуването си от отрасловата комисия, съобщи БГНЕС.

„ Сами разбирате, че няма по какъв начин от една среща президентът Путин и министър председателят Борисов да извадят по един бял лист и да стартирана да чертаят трасета. Тепърва ще стартират съответните диалози на експертно равнище, несъмнено при спазването на европейските условия ”, означи Петкова. Според нея с плана за отклонение на „ Турски поток “, България ще резервира водещата си позиция на енергийната карта на Европа.

„ Разговорите, които организираха президентът Путин и министър председателят Борисов бяха в извънреден градивен разговор, прагматичен метод и от двете страни. Стана въпрос, че връзките ни са сложени на извънредно пазарни условия ”. Запитана дали има съответна договореност под формата на документ, енергийният министър съобщи, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по плана от думата на Путин.

Енергийният министър заяви още, че на 27 юни предварително ще бъде приключена и пусната в употреба българо-турската газова връзка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР