Всъщност за първи път автор от арабските страни печели тази

...
Всъщност за първи път автор от арабските страни печели тази
Коментари Харесай

Джока Алхарти спечели Man Booker

Всъщност за първи път създател от арабските страни печели тази премия. Конкурсът Man Booker  е за преводен разказ и арабски публицист, изключително писателка, до момента не го е завоювал. Джока Алхарти сграбчи премията за своя разказ " Небесни тела ", оповестяват международните организации.  Авторката е написала книга, която разкрива постколониалната промяна на родината й Оман. " Аз съм разчувствана, че е отворен прозорец към богатата арабска просвета ", съобщи 40-годишната Алхарти пред кореспонденти след церемонията в Лондон. Алхарти е авторка на две предходни издания с късометражна прозаичност, детска книга и три романа на арабски език.
Учи класическа арабска лирика в Единбургския университет и сега преподава в университета Султан Кабус в Маскат. Престижната премия е от 57 000 евро и се разделя поравно сред създателя и преводача. " Оман ме въодушевява, само че мисля, че интернационалните читатели могат да се свържат с човешките полезности в книгата - независимост и обич ", добави Джока пред медиите.
Преводачът на Алхарти е американката Мерилин Бут, която преподава арабска литература в Оксфордския университет. Според членовете на журито „ Небесни тела “ е изпълнена с „ богато мислени, ангажиращи и поетични прозрения за едно общество в преход “.
Действието се развива в село Ал-Авафи в Оман, където се срещат три сестри: Мая, която се дами, откакто сърцето й е разбито; Асма, която се омъжва от възприятие за дълг; и Каула, която чака своя обичан, който емигрира в Канада. Трите сестри са образец за еволюцията на Оман от обичайно общество, в което е било публикувано робството.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР