Всъщност темата не е нова, на масата беше поставена от

...
Всъщност темата не е нова, на масата беше поставена от
Коментари Харесай

С 24 май ПП-ДБ вкарва националната доктрина в Конституцията

Всъщност тематиката не е нова, на масата беше сложена от ГЕРБ в границите на 47-ото Народно заседание, само че с промени на " по-ниско " равнище - в Кодекса на труда.

Изразените отзиви на процедура съпоставят значимостта на празниците 3 март и 24 май. 

Защо в Конституцията

" За всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник... Да мислим нашата национална еднаквост през призмата на най-светлите страници от нашата история, е доста значимо и положително във времето, в което живеем. " Това сподели пред министърът на правораздаването Атанас Славов.

 

" Част от публичния контракт са полезностите, към които е образувана българската нация. Те са доста значими и би трябвало да бъдат зачетени на конституционно равнище. Вкарваме, по този начин да се каже, националната теория на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще забележим на първо място универсални полезности, само че с изключение на тях, имаме и нещо характерно наше ", съобщи той.

" Признаваме на конституционно равнище нещо, което всички ние като жители и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези полезности да бъдат изведени на конституционно равнище ", означи Славов.

 

Запитан за рецензиите на конституционалисти за това кои от препоръчаните промени биха били от компетентността на Велико Народно заседание и кои - на нормално Народно заседание, Славов посочи, че с предложенията не се трансформира салдото сред управляващите.

3 март вкарва съветски детайл в българската еднаквост ", сподели медийният специалист доцент Георги Лозанов в предаването " Тази заран ".

Какво му е на 3 март

3 март не дава отговор на две условия, които са основни, с цел да може един празник да бъде народен. Първото е да сплотява, а второто е какъв белег в националната еднаквост акцентира. Не желая да недооценявам ролята на Русия в Освобождението, само че свободна България би трябвало да може да съобщи своята еднаквост, съобщи по доцент Георги Лозанов.

Разпространението на писмеността е едно от основните достижения от българската просвета, която прави българската нация, уточни доцент Лозанов.

По думите му българите са единствената нация, която си празнува езика. " Какъв по-характерен белег от езика. Има опит от Москва да се подценява нашата роля във връзка с писмеността. Чрез превръщането на 24 май в народен празник заявяваме своето огромното културно достижение в Европа, акцентира доцент Лозанов.

" 3 март е форма на благодарност към Русия. Няма никакво подозрение за ролята на Русия във войната, само че като цяло в българската история тази роля е противоречива. Нека да извадим съветския детайл, когато честваме националния си празник ", сподели той.

По думите на доцент Лозанов 3 март се свързва с национализъм, който е привързан с Русия.

" 24 май е безспорна дата, само че не би трябвало да бъде народен празник, тъй като е национален празник. Превръщането му в народен празник ще го политизира ", съобщи от своя страна историкът проф. Искра Баева. По думите й непрекъснатото покачване на тематиката за промяна на националния празник е комплекс за непълноценност.

" Непрекъснато слагаме под въпрос националния си празник. Поставяме го под въпрос, тъй като все считаме, че някой различен е приключил нашата работа ", сподели проф. Искра Баева.

Тя уточни, че на 3 март почитаме основаването на страната. Баева акцентира, че 24 май е най-българският празник, само че бил национален празник. " Той е национален, а не народен. Националният празник е политически. В него се изявяват политиците ", сподели тя.

Внимателно прочетох, това което оферират. Там се акцентира, че става въпрос за кирилицата. Ако е кирилицата, ние се отхвърляме от деленото на Кирил и Методий, които са основали глаголицата. Ние приказваме единствено за българската книжовност, само че по този метод се отхвърляме от славянското дело ", съобщи проф. Баева.

Тя разяснява, че при промяната на 9 септември с 3 март Русия не е играла роя. По думите й тогава датата се е сменил, за щото конюнктурата се трансформирала. " Сега се опитваме да използваме заменената конюнктурата, с цел да сменим и националния си празник ", акцентира проф. Баева.

Да има ли референдум по тематиката

Зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев (ПП-ДБ) позволява и референдум по тематиката, за какъвто през вчерашния ден се обави ръководителят на Има Такъв Народ Слави Трифонов.

" Колегите от Има Такъв Народ са подели тази самодейност, може би ще я доведат до дъно. Единственото, което ми се коства по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат почтени да бъдат народен празник, до момента в който в един референдум въпросите се задават с " да " и " не " ", разяснява Минчев.

Политическа партия не поддържаха концепцията на ГЕРБ в 47-ия парламент, само че Андрей Гюров гласоподава " за ", което по думите на Минчев е било символно гласоподаване, че от тяхна страна има схващане за тази концепция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР