„Всъщност сега започват преговорите за съставяне на правителство. Трябва да

...
„Всъщност сега започват преговорите за съставяне на правителство. Трябва да
Коментари Харесай

Явор Божанков: Румен Радев е знаел за предстоящото изгонване на руски дипломати

„ Всъщност в този момент стартират договарянията за сформиране на държавно управление. Трябва да забележим какви ще са политиките и програмата. Трябва да благодарим на Кирил Петков, тъй като един от проблемите на българската политика е, че доста водачи издигат личността си в фетиш и егото е може би най-голямата спирачка за добра съдружна политика. И защото изискването ни той да не е претендент за министър председател е изпълнено, то ние се връщаме на масата за договаряния. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на Нова, оповестиха от пресцентъра на партията.

„ Към момента знаем, че „ Продължаваме промяната “ са оповестили няколко условия. Това е антикорупционния закон, Плана за възобновяване и развиване с акцент безусловно върху корупцията. Макар и да закрихме спецправосъдието, доста повече се очакваше. Ние поддържаме всичко това и ще прибавим акцент върху обществената политика и стопанската система “, добави депутатът от Българска социалистическа партия за идните диалози с Политическа партия.

По думите му 6 месеца е един добър небосвод за идното държавно управление, а като един от проблемите на актуалното ръководство съгласно него е бил точно информационния.

„ Другият проблем беше, че няма разграфена времева стратегия с приемане на съответни законопроекти. Ние желаеме коренна смяна в връзката, метода по който действа този кабинет и ясни времеви рамки за осъществяването на всяка една от тези цели, с цел да преведем страната през сложния интервал, който идва “, добави Божанков и акцентира, че България без държавно управление значи да останем без приемане на Плана за възобновяване и резистентност, както и без оперативни стратегии, само че най-много без промени и законодателен развой, което съгласно него е неприемливо и безконтролно.

„ Противопоставянето сред Народното събрание и институциите стана прекомерно огромно, защото виждаме, че и президентската институция е в спор с Народно събрание и огромна част от парламентарните партии. Но това в подобен интервал би трябвало да остане на назад във времето, тъй като имаме доста по-големи и значими исторически задания “, съобщи той за напрежението сред институциите.

Според националният представител от Българска социалистическа партия тематиките, по които социалистите не са склонни да правят отстъпка са ясни още от предходните договаряния за сформиране на кабинет. „ Тепърва ще определим нашите оферти пред този кабинет, в случай че той бъде формиран. В момента не мога да отговоря по въпросите за персоналния състав и дали самостоятелните и други народни представители ще поддържат съставянето на работещо държавно управление “, сподели още той.

„ Всъщност ние казахме няколко неща. Първо поискахме закрито съвещание, на което да се срещнем с обстоятелствата, а те сочат, че 3-ма души изрично са били известени и осведомени за този процес- президента Румен Радев, Кирил Петков и външния министър. Наше искане бе и Кирил Петков да бъде заменен като претендент за министър-председател и това изискване се извърши “, изясни Божанков за това кой е знаел за отстраняването на съветските дипломати.

„ Ние през днешния ден предложихме да се вземе бързо решение от Народното събрание, което да задължи външния министър да отдръпна нотата и дипломатите да стартират незабавни договаряния, с цел да избегнем ескалация на напрежението и крайности като затваряне на посолства и спиране на дипломатически връзки “, разяснява депутатът от левицата и изрази страдание, че Народното събрание не е гласувало това предложение, което крие опасности съветската страна да реагира и да се стигне до затваряне на нашето посолство в Русия, както и на тяхното в България.

Според Божанков няма по какъв начин сега да се разяснява какво биха създали Българска социалистическа партия, в случай че се стигне до 3-ти мандат, който им бъде връчен, тъй като това е напълно в отговорностите на президента Радев. „ Ако това стане ще се съберем дружно и ще вземем нашите групови решения “, добави секретарят на парламентарната група на “БСП за България “.

В умозаключение той изрази удовлетворение от приемането на бюджета и го дефинира като борба на Българска социалистическа партия за увеличението на приходите на популацията и понижаване на данъчната тежест върху хората. „ Това е голям триумф, само че в този момент ни би трябвало държавно управление, което да извършва този бюджет “, приключи Явор Божанков
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР