вропейската комисия предложи скъсяване на валидността на за пътуване в

...
вропейската комисия предложи скъсяване на валидността на за пътуване в
Коментари Харесай

ЕК: Covid-сертификатите -валидни 9 месеца, напълно ваксинирани - след бустерна доза

вропейската комисия предложи съкращаване на валидността на за пътешестване в Европейски Съюз и ново схващане за изцяло имунизиран, което ще изисква трета доза.

Сертификатите на ще се признават до 9 месеца след втората доза от Нова година, в случай че страните членки одобрят предлагането . След влизане в действие на измененията за изцяло имунизирани ще се считат хората, които имат три дози, а не както до момента две дози от имунизациите на " Бионтех " / " Пфазер ", " Модерна " и " Астра Зенека " и тези с две дози, в случай че първата сложена е едноразовата " Джонсън и Джонсън ", стана ясно в четвъртък.

" Този интервал от 9 месеца е съгласуван с рекомендациите на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за слагането на бустерната доза след шестия месец. Предвижда се спомагателен интервал от 3 месеца, с цел да се даде опция за акомодация на националните имунизационни акции и за достъп на жителите до тези ваксини ", сподели еврокомисарят по правораздаването.

" Комисията може, в случай че е належащо, да предложи подобаващ интервал за приемане и за документи за имунизация, издадени след сложена бустерна доза ", добави той.

Рейндерс добави, че Комисията ще призове Съвета да утвърди рекомендацията допустимо най-бързо, тъй че новите правила да влязат в действие от 10-ти януари .

Европейски Съюз може също по този начин да вкара актуализации на по този начин наречената " светофарна карта за пътешестване " и да опрости процедурите си, предопределени да предотвратят навлизането на нови разновидности на Covid-19.

Досега за пътешестване на имунизираните не се предвиждаше период за годност, до момента в който за преболедувалите той беше закрепен на 180 дни, а за тестващите се сред 48 и 72 часа според от теста.

Документите на имунизирани с други ваксини, които не са утвърдени в Европейски Съюз, ще се признават по избор на управляващите в обособените страни , сподели Комисията, отхвърляйки по-ранни известия, че ще се одобряват и утвърдени от СЗО ваксини против COVID-19, които не са лицензирани в Европейски Съюз, каквито са индийските и китайските ваксини.

Новите данни за понижаване на имунитета от имунизациите след шест месеца , оповестени в сряда от европейската здравна организация, са причина Комисията да предложи проверка на разпоредбите за европейския документ, които в този момент би трябвало да бъдат утвърдени от страните членки.

Засега валидността на документите на хора с бустерна доза няма да бъде обвързана със период в очакване на научни данни, които да потвърдят продължителността на имунитета, създаван от подсилващата доза. Европейският лекарствен регулатор съобщи в сряда, че броят на антителата се утроява след бустера и евентуално ще е задоволителен за предотвратяване до края на студения сезон в Европа.

Комисията предложи на всички страни да отворят имунизационните си акции за слагане на бустерни дози до цялото си население над 18 година, а освен до възрастните хора и до уязвимите, каквато беше първичната рекомендация на европейските здравни управляващи.

За фамилните пътувания с деца се предлага децата до 6 година да не бъдат обект на инспекции и да могат да пътуват съгласно изискванията, при които са допускани родителите или придружителите им. Децата от шест до 12 години ще би трябвало да имат европейски Коронавирус документ за имунизиране, преболедуване или тестване, в случай че идват от тъмночервени зони с висок риск от разпространяване на инфекциите. За останалите зони с по-нисък риск те ще могат да пътуват без документ за Коронавирус статус. За децата над 13-годишна възраст ще важат изискванията за пълнолетните жители, изясни Рейндерс.

Хората, които нямат европейски документ, също ще могат да пътуват, само че ще би трябвало да се тестват преди и след пътешестване и да се самоизолират в карантина съгласно условията на страната, до която пътуват.

Европейската комисия предлага смяна и в оценката на риска от да се включи и степента на имунизиране на популацията. Досега като критерии се използваха заболеваемостта, процентът на позитивни проби и общият брой на осъществявани проби по отношение на броя на популацията. Европейската здравна организация разгласява всяка седмица карта на риска, в която той се прави оценка в четири цвята съгласно разпространяването на вируса.

Най-ниска заплахата за заразяване е в зелената зона - от 50 до 75 инфектирани на 100 хиляди население и под 4% позитивни проби. В оранжевата разпространяването на вируса е от 75 до 200 на 100 хиляди поданици, а в алената от 200 до 500. За най-високорисковата, тъмночервена зона, където инфектираните са над 500 на 100 хиляди поданици, страните членки могат да вкарват спомагателни условия за проби и карантиниране на идващите, заяви Европейската комисия. Неваксинираните от тъмночервени зони могат да бъдат наложително карантинирани след идването си.

Рейндерс обаче акцентира, че те ще важат единствено за пътешестване, само че не и за пребиваването в европейските страни, където в действие са национални правила.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР