Времето вече не е дъждовно и студено, какво беше в

...
Времето вече не е дъждовно и студено, какво беше в
Коментари Харесай

По-пестеливо в колата - с климатик или отворен прозорец?

Времето към този момент не е дъждовно и студено, какво беше при започване на юни. Жегите пристъпиха и се ускоряват от ден на ден всеки ден. Колите стават изключително рискови, паркирани под жежкото слънце, а даже и на сянка температурите биха могли да доближат до 60 градуса по Целзий в купето на колата. Пътуването е невероятно в такива условия, само че добре че съществуват климатиците.

Много хора са съперници на климатика, защото той също крие вреди за здравето на пасажерите в някои случаи и за тях е по-подходяща алтернативата на охлаждането в колата - отворените прозорци. Много постоянно това се трансформира в проблем сред водачите за това кое е по-икономично - отворените прозорци или климатикът?
 Как да поддържате колата си чиста през лятото Как да поддържате колата си чиста през лятото
Поддържането на непорочност в кола през лятото е по-лесно, в сравнение с през зимата или отвън сезона. Някои сезонни проблеми, обаче, могат да...

За да бъдат решени тези разногласия най-сетне, е довело до опит. В него вземат участие две коли - Volkswagen Touareg, с 3,0-литров дизелов мотор и KIA Picanto, която има 1,2-литров бензинов мотор. Те са изправени една против друга на извънградски път, а температурите на открито са над 30 градуса.

При първият тест колите се движат на затворени прозорци и с изключени климатици. KIA-та реализира разход от 5,2 л/100 км, до момента в който Toureg-a се показва много по-добре от нея с разход от 4,6 л/100 км. Макар и леко изненадващо поради разликата в размерите на машините, е разумно, защото дизелът харчи по-малко. Разликата въпреки всичко не е огромна, тъй че можете да изберете която кола желаете без да се притеснявате за разхода.

Вторият тест се организира с отворени прозорци и изключен климатик. Скоростта е същата. При него KIA-та към този момент е с 5,6 л/100 км, а немският противник е с 5,2 л/100 км. Тук опитът демонстрира, че аеродинамиката на корейската машина е по-добра - очевидно хечбекът харчи с 0,4 л/100 повече, а кросоувърът – с 0,6 л/100 км.
 Само ТОВА ще избави колата ви от нагряване през ГОРЕЩИТЕ месеци Само ТОВА ще избави колата ви от нагряване през ГОРЕЩИТЕ месеци
Знаете ли, че в случай че в най-големите жеги оставите колата на слънце, температурата в купето може да доближи и до 60 – 70 градуса? То...

При третия опит кросоувъра скача с 0,4 литра, а на противника му с 0,5 литра. Тук колите се движат с пуснати климатици и компактно затворени прозорци. Средният разход при Toureg- a е 5 л/100 км, а на KIA-та – 5,7 л/100 км

Резултатите при тестванията демонстрират няколко неща. Едното е че дизелов мотор на SUV харчи по-малко гориво, при включен климатик, в сравнение с при отворени прозорци. KIA Picanto-то, която се движи с бензин, даже при нея се случва същото. И въпреки всичко, разликата в потреблението е по този начин дребна, че без значение кое от двете решения ще предприемете за изстудяване в колата, разходът не би трябвало да ви тормози.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР