Времето в Европа през идващата зима ще е хаотично и

...
Времето в Европа през идващата зима ще е хаотично и
Коментари Харесай

Звярът от Восток или какво време очаква Европа през зимата

Времето в Европа през идващата зима ще е безредно и може да повлияе съществено на енергийната рецесия. Шансът за по-силни ветрове и по-голяма суша ще изиграят роля в производството на ток от ВЕИ. Полярният ураган евентуално ще бъде по-активен и това ще стане причина за по-студено време.
На 26 октомври в цяла Европа беше извънредно слънчево, а температурите освен стигаха, само че и превишаваха 20 градуса. Докато хората се радват на златната есен обаче специалистите, политиците, военните и бизнеса като цяло трескаво наблюдават дълготрайните прогнози за идващите няколко месеца.

Причината по тази причина е, че зимата е необикновен сезон, в който доста и разнообразни процеси (предимно негативни) могат да ескалират. В България, а и в цяла Европа, господства напълно разбираем боязън, че войната в Украйна може да премине в още по-опустошителна фаза през идващите месеци. Но не е наложително това да е единствено на бойното поле. Както към този момент видяхме, косвените закани, които спорът носи на стопанската система, енергетиката и даже инфраструктурата могат да са не по-малко рискови.
Реклама
Би имало огромна разлика да вземем за пример в случай че зимата на континента е мразовита, снежна и с дълбоки негативни аномалии или в случай че е мека, каквато несъмнено беше последните 3 години. Дори единствено един спомагателен градус в потребностите от отопление може да усили потреблението на газ за тези цели с 11%. А неналичието на вятър пък, сходно на предходната зима, може да ограничи производството на електрическа енергия в Северна Европа, а оттова и да увеличи сензитивно цените.

Въобще метеорологията е фактор, който може фрапантно да обърка сметките на всеки на геополитическата и геоикономическа сцена.
Когато Ла Ниня вилнее
Сякаш най-оптимистичната сезонна прогноза за климата е на Европейски център за средносрочни прогнози (ECMWF), който е един от най-авторитетните източници на сходна информация. Въпреки че, когато става въпрос за сезонни прогнози, данните са доста относителни.

Европейският модел начертава следния сюжет: към 50-60% късмет за по-топла зима в Европа от стандарта за интервала (средното за интервала от 1992 до 2022 г.), като януари е единственият месец, който най-вероятно ще е в " норма ", което значи да поддържа обичайните си температурни стойности. Но по-детайлно разглеждане на данните демонстрира огромни разлики в обособените зони на континента. Например прогнозата за България е за по-топло време, в сравнение с да вземем за пример във Франция и Англия, където може да имат по-класическа зима " вид 90-те ".
Реклама
Нещата не са чак толкоз кристални и е мъчно да се каже като цяло по какъв начин ще наподобява картината за Европа.
Сезонната прогноза на британският модел UKMO демонстрира, че по-голямата част в Европа ще има по малко сняг (червения цвят е сигнал за по-малко снеговалежи). Другите модели като ECMWF обаче дават по-снежна зима от елементарното за Балканите Източник: Severe-weather.eu
" Ако водехме този диалог преди 30 години, щяхме да си приказваме за напълно разнообразни сюжети ", разяснява за " Капитал " Инге Бреде Йохансен, анализатор и старши метеоролог в.

" Прогнозирането в Европа е доста мъчно, тъй като зимното време тук е доста безредно и непредвидимо. Като цяло през лятото и зимата е станало доста по-топло за последните 30 години. През 70-те и 80-те години на предишния век честотата на студените зими беше доста по-висока, в сравнение с има късмет сега ", споделя още той. Неговото персонално чувство е доста сходно на европейския модел, само че Йохансен дава 35% късмет зимата да е по-студена от стандарта в последните 10 години (в метеорологията неотдавна се одобри нова норма, която взима за база времето след 1990 година, защото предходната норма от 1960 година е с сензитивно по-ниски температури).

Един от най-съществените процеси, които въздействат на времето в последните години е така наречен Ла Ниня - проявяване на океански феномен (противоположното на Ел Ниньо), изменящ времето общо взето на всички места на земното кълбо. Когато има Ла Ниня, Тихият океан е по-студен от нормалното, като етапа минава нормално за една година. Текущата Ла Ниня обаче продължава към този момент три години (само три пъти до момента това се е случвало историята) и се чака да продължи до края на тази зима в Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР