Времето ще покаже дали сделката е добра, дали много добра

...
Времето ще покаже дали сделката е добра, дали много добра
Коментари Харесай

Булгаргаз: Времето ще покаже дали сделката е добра, много добра или пък не

Времето ще покаже дали договорката е добра, дали доста добра или не е доста добра. Ние постигнахме балансираща ценова формула, която ще ни разреши да бъдем конкурентни на пазара.

Това съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия във връзка контрактуваната цена на природния газ от съветския снабдител " Газпром ".

Павлов напомни, че на 5 август предходната година от " Булгаргаз " са поискали от " Газпром " предоговаряне на доставената цена на природния газ. Преговорите за това се водели напълно по реда на механизма за преразглеждане на цената. Той увери, че цената ще бъде прилагана на ежемесечна база, а в края на всеки месец ще бъде дефинира цената за идващия месец.

Руският сътрудник бил шокиран от това, което България поискала да получи като цена за природния газ. Представените причини обаче извоювали по-ниската цена на природния газ, сподели още Павлов. В преговорния развой за цената на природния газ значима роля изиграло това, че България направила различни доставки на полутечен природен газ, включи се енергийният министър Темеужка Петкова.

Николай Павлов съобщи, че ще упорства " разликата сред платеното и новата цена на газа да бъде възобновена на всеки един клиент самостоятелно - на база потребеното количество природен газ за всеки един от месеците ". Освен това от " Булгаргаз " ще желаят да им бъдат възобновени сумите за всеки обособен месец на база на доставената цена към отчетния интервал до 29 февруари и използваните доставени количества газ за съответния месец. Сумата би трябвало да бъде възобновена до края на месец март по сметките на " Булгаргаз ".

Цената на природния газ се приближава оптимално до пазарна и това несъмнено е един сериозен триумф, увери министър Теменужка Петкова. По думите й главната цел била да се търси такава опция, която да ни приближи оптимално до пазарните условия и цени на природния газ и то на границата на континенталните хъбове на Германия, Франция и Италия, както е написано в съглашението сред Европейска комисия и " Газпром ".

Според нея оттук насетне следва различен доста значим миг, който е обвързван с това по какъв начин ще бъде регистриран този позитивен резултат, който настъпи за българската стопанска система и енергетика вследствие на предоговарянето. Тя увери, че страната ще постави всички нужни старания, с цел да могат българските жители и консуматори да са безусловно сигурни, че всичко, което ще се развие като развой във връзка с ретроактивността на тази цена, ще бъде оптимално обществено, транспарантно, обективно, тъй че да удовлетвори ползите на всички страни.

Иначе от " Булгаргаз " ще внесат предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26,29 лева за мегаватчас без Данък добавена стойност. Това е малко над 40 % понижение спрямо настоящата в този момент цена, сподели Павлов.

Според него поради развиването на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска. Има упования през идващите месеци цената на природния газ да се понижи още. " За този миг мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула ", сподели още той.

" Всички би трябвало да се обединим към това да проявим самообладание, с цел да не изпаднем в крайности и обстановки. Подходът би трябвало да бъде сдържан и би трябвало да бъде осъществен сериозен разбор ", сподели още енергийният министър. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР