Времето се промени, морето също. Мъртвото вълнение, което е бич

...
Времето се промени, морето също. Мъртвото вълнение, което е бич
Коментари Харесай

Мъртвакът задърпа удавници отрано

Времето се промени, морето също. Мъртвото неспокойствие, което е камшик за плажуващи и спасители, към този момент не се появява единствено по Илинден и при започване на август, както беше преди години.

Сега по Южното Черноморие връхлита през ден, два, три, а има дни в които идва през два часа. За това сигнализираха морските спасители още преди началото на сезона, прецизира " Труд ".

Верен ориентир дали има рискови подводни течения са гларусите. Когато стартират да кацат по вълните - значи морето се е успокоило. Но когато изпод бушува, тогава единствено летят и не се допират до гребените на вълните.

" Мъртвото неспокойствие, риболовците го назоваваме сулган. Винаги си е било ужасно, постоянно е вземало жертви. Вълните завличат във вътрешността в морето.

Особено мелтемите като задухат, през август. Така беше едно време, в този момент може би е по-често, поради жегите. Хората би трябвало да са доста нащрек и да са добре готови, да не плуват против течението което ги дърпа във вътрешността ”, разясниха остарели риболовци.

Градският плаж във Варна до момента се пълнеше единствено през почивните дни, само че спасителите чакат раздвижване до дни поради настъпващите жеги

Западен вятър през последните дни охлади водата пред варненските плажове до 23 градуса. Макар че морето е като тепсия, по вишките се вее жълт байрак, защото има риск влизащите с дюшеци и пояси да бъдат отнесени във вътрешността.

" Надувните предмети стават като платноходка и до момента в който човек се усети, към този момент е минал зад шамандурата ”, изясни старши спасителят на градския плаж във Варна Георги Есов.



Той твърди, че сезонът е почнал умерено. Нито ден досега не е имало мъртво неспокойствие, за разлика от предишното лято, когато още през юни то опроверга националните схващания, че връхлита по Илинден.

" Мъртвакът се появява тук, откакто задуха от изток. Варненският залив е открит и вятърът подвига тежки талази.

Заради плиткото крайбрежие има няколко мощни прибоя. Вълните се разрушават като лавини, а откакто морето утихне, идва рисковото мъртво течение ”, сподели Есов.

Плажуващите могат да усетят заплахата, в случай че в привидно спокойното море стартират да губят равновесие и на плиткото, тъй като водата отнася пясъка под краката им, само че най-добре е да се преценяват с флаговата сигнализация. Мнозина обаче не го вършат.

" Флаговете са като светофарите на пътя. Обществото остро осъжда водачи, които минават на алено, назовават ги джигити. Но няма такава непоносимост към влизащите в морето на алено знаме.

А ние имаме единствено едно оръжие - свирката. Половината от хората, които предизвестяваме, не се подчиняват и излагат на риск своя живот и нас самите. Няма и плажна полиция, която да ги респектира и глобява, въпреки че настояваме за това от доста години ”, уточни Георги Есов.

Според него към този момент линиите в града са претъпкани единствено в почивните дни. Плажуващите са главно българи, украинци и по-малко румънци и поляци. На Централния плаж идват огромни групи немски студенти в Медицинския университет.

Спасителите от 16-те поста на градските плажове във Варна чакат раздвижване да настъпи до дни с предстоящите жеги и старта на отпускарския сезон. Повечето мъже по вишките са на възраст, само че и с богат опит. Краси ги и една жена.

Съвети

Какво да вършим, в случай че попаднем в мъртво неспокойствие



• Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, а още по-лошо, в случай че е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече във вътрешността в морето.

• Без значение дали сте мощен или слаб плувец, доста е значимо да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, защото в противоположен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата мощ на течението " минава ” под вас.

• Излиза се настрана от течението, задачата е не всеки път да излезем на мястото, където сме влезнали, значимото е хората да излязат от това течение, с цел да могат да го преодолеят.

• Не изпадайте в суматоха, тъй като в такива случаи човек работи преждевременно и не мисли разумно. Няма потребност да плувате с всичка мощ срещу течението, губейки своите запаси от сила. Трябва да се плува не към брега, а встрани, редом на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие доста бързо ще излезете от него.

• В доста от случаите удавниците са консумирали алкохол преди да влязат в морето. Когато човек влезе в морето след приложимост на алкохол, мъртвото неспокойствие раздвижва тялото във всички направления и налягането в стомаха става по-голямо, след което в множеството случай следва повръщане, което удавя индивида.

Мъж се удави на Иракли

Мощни талази повалиха две девойки в морето, едното е със строшен крайник

Спасителите в Бургас са на нокти 10 дни преди Илинден, когато има вярване, че морето взема жертви. Вятърът е плевел и вълните основават проблеми, изясняват морските стражи. Мъртвото неспокойствие е вилняло преди два дни. Вчера изчезна, само че флагът от сутринта бе жълт- за нараснало внимание поради западния вятър.

Морето е взело към този момент първите си жертви, които от началото на сезона са няколко. В понеделник 48-годишен естонски екскурзиант се е удавил край Иракли, оповестиха през вчерашния ден от полицията. Трагедията се разиграла малко след 15 часа, в местността " Летовище Иракли ” - къмпинг " Дивото ”.

Мъжът, който дошъл у нас на 1 юли и отседнал в Свети Влас, влезнал в морето да плува. Силното течение обаче го завлякло във вътрешността и той не съумял да се измъкне. Иракли по принцип е един от плажовете, където " мъртвакът ” е най- рисков. Такива са " Липите ” в Синеморец, " Харманите ” в Созопол, " Германката ” също край Созопол, където се е удавила немска туристка преди години и други

На Бургаския плаж при мъртвото неспокойствие преди два дни също е имало произшествия. Две девойки от столицата влезнали да се къпят. Високите и мощни талази ги съборили ненадейно на дъното и едното от тях излязло от морето със строшен крайник, другото- с изместено рамо, описаха морските стражи.

Кметът на риболовците в Ченгене Митко Брадата: Преди цяло лято ловяхме наедрял сафрид, към този момент и риба няма

Сега в морето има единствено дребна граца, описа пкметът на рибарското населено място Ченгене скеле - Димитър Янчев-Брадата.

" Всичко се обърка, към този момент и риба няма. Една граца единствено и спорадично се хваща морска гарга. А едно време цялото лято ловяхме прекрасен наедрял сафрид ”. Това описа кметът на рибарското населено място Ченгене скеле - Димитър Янчев- Брадата.

Рибата гарга е с неясно лилав нюанс и е забавна е като нещо което рядко се появява на пазара. Добра е като вкусови качества. Става и за пържене и за печене, само че пържена е по- вкусна, счита Брадата.

Сега в морето има единствено дребна граца, по-дребна от хамсията, която в този момент я няма. Едно време хамсията се ловеше до жътва- 6-ти юли. Започваше размножителен интервал по-късно идваше така наречената " горчивка ”- дребните на хамсията, спомня си Янчев, който е един от най- опитните остарели риболовци и далянджии у нас.

Сега доста съвременен е скорпидът, разяснява още той. Скорпидът е риба, която наподобява на попчето, само че е с огромна уста и отровни бодли, които " парят ” риболовците. Въпреки че наподобява плашещо, скорпидът е извънредно апетитен. Ценно е филето му, което по вкусови качества се приближава напряко до калкана.

Къпането във неспокойствие крие риск и от травми

Родители оставят децата си без надзор

" Всеки пети родител нехае за рожбите си на плажа. Масово сядат на капанчетата, ядат и пият, а дребните се къпят без надзор, въпреки че до 12 година нямат право да влизат във водата сами. Това държание го има от години, не мога да си го обясня ”, не крие възмущението варненският избавител Георги Есов, който има 30-годишен стаж по вишките.

Той си напомня случай с малко детенце, което преди няколко години извадил полуживо от морето. Откарали го в реанимация, а половин час по-късно майката се появила да го търси, откакто завършила с обяда си в плажно заведение.

Освен удавяне, къпането при неспокойствие крие и риск от травми, предизвести доктор Иван Иванов, шеф на общинския ДКЦ 1 " Св. Клементина ”, чиито плажни медици обезпечават безвъзмездна помощ на охраняемите линии в града и курортите - всеки ден от 8 до 18 ч. Първият образец за този сезон е с чужденка, която била откарана в болница с извадено рамо след удар от мощен талаз.

" Други произшествия досега няма, само че ще става горещо и хората с хронични заболявания би трябвало да внимават - да вървят на плаж до 11 ч и след 16 ч. И най-здравите би трябвало да стоят на сянка, да не пият алкохол в жегата и да не влизат в морето след щедро хранене ”, поучава доктор Иванов.

Рибарите на север още се радват на слука

Край брега има граца и илария

Пресен сафрид - 10 лева. за кг

Пенсионери постоянно прекарват дните в търпеливо очакване на свеж улов на Морска гара. Морето им се отплаща с илария и понякога - с граца, която извънредно до преди 2 седмици всеобщо кълвеше и в затворените от вълнолома води.

Рибарите във Варна и на север още се радват на добра слука. Въдичари хващат край буните в града и курортите малък сафрид - граца, на Морска гара - илария, а лодкарите от време на време се връщат цялостни с наедрял сафрид.

Изобилието си изясняват с топлата вода през зимата и чакат богат улов през есента. Пасажите дребна риба, които се задържаха дълго по крайбрежието са естествена храна на чернокопа и лефера, чийто лов на риба ще стартира в първите дни на септември, предвиждат опитни в занаята.

Рибарите не са обезпокоени от слуховете за замърсяване на водата и са безапелационни, че в този момент в морето има повече риба от предходната година.

Пресният наедрял сафрид на борсата във Варна в този момент върви по 10 лева килото, колкото е и чернокопът, само че той по-рядко се намира. Двойно по-евтини са грацата и цацата, които са най-евтините оферти на търговците.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР