Времето продължава със своите капризи. След вълна от топли дни

...
Времето продължава със своите капризи. След вълна от топли дни
Коментари Харесай

До края на юни ще се редуват горещини и валежи, юли и август ще бъдат сухи, прогноза на Петър Янков

Времето продължава със своите прищявки. След вълна от топли дни още веднъж видяхме превалявания и градушки.

" От през днешния ден стартира последователно захлаждане с превалявания основно в северните елементи от страната. По-интензивни ще са в Плевен, Велико Търново , Разград, Шумен. Има условия за мощни гръмотевични стихии с градушки ", предвижда синоптик ът Петър Янков в предаването " България заран ".

Той изясни, че в петък температурите сензитивно ще се покачват - приблизително сред 25 и 30 градуса. В западните региони ще бъдат сред 23 и 25 градуса. Интензивни превалявания ще има в централните и в източните елементи от страната. Събота и неделя въздушната маса над Балканите се стабилизира и ще има доста слънце. Температурите ще бъдат сред 29-35 градуса, не се чакат гръмотевични действия. Ще превалява следобяд основно над планините.

Температурите по Беломорието ще са към 37-39 градуса, по нашето Черноморие - 28-29 градуса. Температурата на морската вода у нас ще бъде към 24 градуса, а по Беломорието към 25-26 градуса.

" Геомагнитната интензивност ще бъде слаба. На Балканите не се чакат внезапни промени на геомагнитното поле ", сподели Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в понеделник и вторник се чакат валежи с гръмотевици следобяд. От сряда стартира изсъхнал интервал с повишение на температурите в четвъртък и петък. В събота още веднъж стартират превалявания при температури към 35 градуса.

" Юли ще бъде по-стабилен. Ще има доста слънце и превалявания под нормите. Юли и август ще бъдат доста сухи. Годината върви доста топло. Намираме се в апогея на интервала на стопляне ", съобщи синоптик ът.

След мощната и едра градушката в региона на Велико Търново и Габрово, Янков успокои, че няма заплаха от градови феномени с огромни зърна в София.

На въпрос дали има предпоставки за пожари, той отговори, че с тези превалявания относителната мокрота на въздуха ще се покачва, само че има такива условия при сухото време идната седмица. Синоптик ът прикани да се вземат ограничения и да се ограничи паленето на огън.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР